Politika 07.03.2021.

SALKIĆ: Osuđujem postere Ratka Mladića u Bratuncu, čega se pametan stidi, time se budala ponosi

ČITANJE: 2 minute

Pozivam nadležne institucije da istraže i kazne one koji su izvor širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, izjavio je potpredsjednik RS Ramiz Salkić, reagujući na postavljanje postera kojim se čestita rođendan Ratku Mladiću u Bratuncu.

On kaže da je “veličanje ratnih zločinaca u bh. entitetu RS posljedica nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti”.

“Veličanje ratnih zločinaca u Bratuncu, Bijeljini i na drugim mjestima u ovom entitetu posljedica je nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti. Inertnost međunarodne zajednice spram ovih pojava koje polahko, ali sigurno ugrožavaju dostignuti stepen međunacionalne saradnje u ovom entitetu je zabrinjavajuća, ali ako pogledamo dublje u prošlost ona je čini se i očekivana”, kazao je.

Izostanak reakcije visokog predstavnika na “neustavnu i nezakonitu implementaciju izbornih rezultata u nekim općinama u entitetu RS kao što su Bratunac, Vlasenica, Foča, veliko je ohrabrenje za staru i novu generaciju srpskih nacionalista koji bi da stvore nemoguće uslove za život i opstanak Bošnjaka u ovim općinama, ali i cijelom entitetu”, navodi on.

“Relativizacija ovih pojava od strane OHR-a, ali i drugih domaćih i međunarodnih organizacija bez sumnje će dovesti do dalje radikalizacije, za početak političke, a kasnije moguće i druge prirode. Bilbord posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Bratuncu još jedan je u nizu dokaza potrebe da visoki predstavnik nametne zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Pozivam nadležne institucije da istraže i kazne one koji su izvor širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti kroz postavljanje bilborda sa likom presuđenog ratnog zločinca za genocid nad stanovnicima Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica i druge teške zločine, Ratka Mladića”, kaže on te naglašava kako ima jedna narodna izreka koja kaže “čega se pametan i čestit čovjek stidi budala se ponosi”.

(SB)

Oznake: Ramiz Salkić