Politika 14.10.2020.

Salkić ponovo optužuje: Usklađivanjem nastavnih planova i programa RS i Srbije se vrši “obrazovna agresija”

ČITANJE: 2 minute

Ponavljajući svoje ranije optužbe da se usklađivanjem nastavnih planova i programa, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić juče je izvršio još jedan verbalni napad na Srpsku i Srbiju.

On je u izjavi za sarajevske medije istakao da se usklađivanjem nastavnih planova i programa vrši “obrazovna agresija” na BiH.

Ovakve optužbe, Salkić je iznijeo prije godinu dana, odnosno 14. oktobra prošle godine, kada je izdao saopštenje u kojem je “upozorio da planirano usklađivanje nastavnih planova i programa RS i Srbije, predstavlja kršenje Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH i obrazovnu agresiju na našu zemlju”.

Dekan banjalučkog Fakulteta političkih nauka i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Ranka Perić Romić u izjavi za “Glas Srpske” da se sami pojmovi obrazovanje i agresija naprosto ne mogu dovoditi u vezu, jer je to potpuno neprirodno.

Ona dodaje da identitet srpskog naroda počiva na jeziku i na tom polju je važno usaglašavanje nastavnih programa Srpske i Srbije, ističući da srpski narod s obje strane Drine dijeli istu istoriju, koju uporno prekrajaju oni koji koriste termin agresija.

Njeno mišljenje dijeli i bivša ministarka prosvjete i kulture RS i spoljni član skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Snježana Božić, koja kaže da prvi put čuje za sintagmu “obrazovna agresija”.

Narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Danijel Jošić kaže da Ramiz Salkić svojim izjavama najmanje doprinosi dobrosusjedskim odnosima BiH i Srbije.

Ćirilica

Ramiz Salkić je polovinom avgusta ove godine uzburkao javnost u Srpskoj kada je saopštio zaključke famoznog Savjeta potpredsjednika RS koji je formiran u oktobru prošle godine i čine ga 44 člana, uglavnom funkcionera SDA. Usvojenim zaključcima, između ostalog, traži se izjednačavanje nadležnosti Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao i nadležnosti predsjednika i potpredsjednika u Srpskoj i FBiH, a jedan od nebuloznih zaključaka je onaj u kojem se navodi da je “ćirilica dio pisanog nasljeđa bosanskog jezika”.

(N.S/ Banjaluka.net)