Politika 27.01.2021.

Salkić: Proslava Svetog Save kao školske slave najgrublji oblik narušavanja sekularnosti

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je da je nastavak obilježavanje pravoslavne slave Sveti Sava kao školske slave u Republici Srpskoj najgrublji oblik narušavanja sekularnosti društvenog uređenja.

Salkić je istakao da je obilježavanje ove slave u školama direktan udar na provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenose Agencije.

“Obilježavanje pravoslavne slave Sveti Sava kao školske slave u Republici Srpskoj je najgrublji oblik narušavanja sekularnosti društvenog uređenja. Pravoslavna slava kao školska slava u ovom entitetu duboko vrijeđa vjerska i nacionalna osjećanja Bošnjaka muslimana, katolika Hrvata i svih drugih građana koji se ne osjećaju kao bosanski Srbi pravoslavci. Ustav entiteta predviđa obrazovni sistem bez diskriminacije član 38. u kome piše da ‘svako ima pravo na školovanje pod jednakim uslovima’. Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju predviđa obrazovni proces bez diskriminacije član 10. u kome piše da ‘ u osnovnom vaspitanju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, pola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu”, naveo je Salkić.

On je dodao da je zbog navedene diskriminacije, ali i drugih oblika diskriminacije u obrazovnom procesu u Republici Srpskoj svake godine sve manje učenika Bošnjaka i Hrvata.

“Pozivam nastavnike, učenike i njihove roditelje Bošnjake da ne učestvuju u aktivnostima na obilježavanju slave Sveti Sava. Sigurno da nam je danas teško živjeti i opstati u ovom ambijentu u Republici Srpskoj, ali naša je obaveza da nastavimo našu borbu svako na svoj način”, naglašava Salkić i dodaje da OHR i OSCE  bez konkretne reakcije posmatra diskriminaciju povratnika i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane vlasti.

“Svojim nedjelovanjem mogu se smatrati saučesnicima u procesu pravoslavizacije obrazovnog procesa u Republici Srpskoj i provođenju diskriminacije nad povratnicima. Da je OHR, ali i OSCE na vrijeme reagovao i da su imali volju i spremnost da spriječe pravoslavizaciju i diskriminaciju u obrazovnom procesu, povratnici danas u ovom dijelu BiH ne bi prolazili kroz najgori oblik diskriminacije u mirnodopskim okolnostima”, rekao je Salkić.

OHR i OSCE imaju obavezu da reaguju i otklone diskriminaciju nad povratnicima, jer je visoki predstavnik nametnuo amandmane na Ustav Republike Srpske i ostavio Bošnjake bez mogućnosti da utiču na procese u entitetu pa tako i da spriječe provođenje diskriminacije povratnika od vlasti, zaključuje Salkić.

(N.S)