Politika 26.11.2021.

Salkić: Umjesto problema Hrvata u BiH, trema treba da bude položaj Bošnjaka, ali i Hrvata u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, rekao je danas reagujući na izjave međunarodnih zvaničnika o problemima i ugroženosti Hrvata u BiH, da predmet rasprave treba da budu problemi Bošnjaka i Hrvata u Srpskoj, gdje su kako on smatra u potpunosti diskriminirani, a ne da u prvom planu budu problemi Hrvata koji po ustavnom principu ravnopravnosti popunjavaju pozicije na nivou države i nivou FBiH.

“Zašto svi govore o problemima Hrvata u BiH, a niko ne govori o problemima Bošnjaka, ali i Hrvata, u Republici Srpskoj. Kako to da je u prvom planu problem Hrvata koji po ustavnom principu ravnopravnosti popunjavaju pozicije na nivou države BiH i nivou Federacije BiH, a nema rasprave o problemima Bošnjaka i Hrvata u Srpskoj, gdje su u potpunosti diskriminisani”, kazao je Salkić.

Istakao je da su Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj  isključeni iz učešća u bilo kakvim društvenim procesima, osim u endemskim slučajevima.

Bošnjaka je, kako tvrdi, od nivoa entiteta do lokalnih zajednica, agencija, javnih preduzeća, zaposleno oko jedan odsto, a Hrvata još i manje. Dodaje da Bošnjaci nemaju pravo na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku u ovom entitetu, te da je obrazovni proces potpuno pravoslaviziran, kao i administracija na svim nivoima u entitetu.

“Bošnjacima se biraju i imenuju predstavnici od srpskih političkih partija. Kako to da Evropsku uniju, SAD i druge zemlje ne dotiču problemi Bošnjaka u ovom entitetu. Rezolucija Generalne skupštine UN-a o odgovornosti država za međunarodne protivpravne radnje usvojena na 56. zasjedanju Generalne Skupštine UN 2002. godine. u članu 41. stav 2. kaže: ‘Nijedna država neće priznati kao zakonitu situaciju koja je nastala ozbiljnim kršenjem imperativnih normi međunarodnog prava, niti će pružati pomoć ili održavati takvo stanje’. Zločin genocida predstavlja kršenje imperativnih normi međunarodnog prava, jer predstavlja kršenje UN Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Zločin genocida u BiH je utvrđen u presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Ovi sudovi su utvrdili ko su počinioci i ko su žrtve genocida”,  istakao je, te dodaje:

“Kako to da ova tema nije na vašem stolu, je li to samo zbog toga što smo mi Bošnjaci koji živimo u ovom entitetu, koji nepravedno nosi ime samo po jednom narodu, čija je vojska presuđena da je počinila genocid, čije je vojno i političko rukovodstvo presuđeno za udruženi zločinački poduhvat i genocid”, kaže Salkić.

Salkić je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da se okrenu stvarnom rješavanju uzroka problema u ovoj zemlji, a ne, kako kaže, fiktivno nametnutih tema koje će dalje podijeliti ovu zemlju i građane ove zemlje, te dugoročno otvoriti puteve novih nesporazuma i podjela.

(N.S)

Oznake: Ramiz Salkić