Šamar iz Ustavnog suda BiH: Dan Republike Srpske neustavan!

dan-rs

Ustavni sud BiH presudio je da Republika Srpska ne može Dan Republike da slavi 9. januara, potvrdila je za Press sudija Ustavnog suda BiH Seada Palavrić.

Ona je rekla da je Ustavni sud na današnjoj plenarnoj sjednici prihvatio apelaciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i proglasio neustavnim određene odredbe Zakona o praznicima RS.

– Ustavni sud BiH nije osporio pravo Republike Srpske da slavi Dan Republike, ali to ne može da bude 9. januar. Razlog zašto ne može da bude 9. januar je upravo onaj razlog zbog koga je taj datum i određen kao Dan Republike, jer je sud ocijenio da taj datum nije prihvatljiv za sve građane RS, odnosno da ga svi građani ne doživljavaju kao Dan Republike – objasnila je Palavrićeva.

Ustavni sud BiH utvrdio je da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Srpske da u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke usaglasi ovaj zakon sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH usvojio je danas zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske i utvrdio da član 3b) ovog zakona nije u skladu sa Ustavom BiH u vezi sa Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Protokolom 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH naložio je Narodnoj skupštini Republike Srpske da u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke usaglasi član 3b) Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH i u istom roku obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud BiH ponovo naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana BiH pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u BiH) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje praznike, uključujući i slavu Svetog Arhiđakona Stefana.

Prema mišljenju Ustavnog suda, takve slobode i prava, a posebno njihovo slobodno manifestovanje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter BiH kao zemlje i društva zbog čega se ovakva odluka Ustavnog suda BiH u tom kontekstu ne može nikako drukčije da razumije.

Ustavni sud BiH je obustavio postupak po Izetbegovićevom zahtjevu za ocjenu ustavnosti člana 2b) Zakona o praznicima Republike Srpske zbog toga što je odustao od zahtjeva.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

U Deklaraciji je ocijenjeno da je osporavanje odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

(Press, Agencije)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.