Vijesti 20.03.2021.

Samardžija: Imali smo odličnu ponudu za nabavku vakcina, sada smo u velikom redu za čekanje

ČITANJE: 2 minute

Što je od nas traženo, mi smo završili u januaru mjesecu. Trebalo je i ranije, ali niko nije tražio. Nakon razgovora sa odgovornim ljudima iz Ruskog fonda za direktne investicije, Ministarstvu inostranih poslova, na ruke ministrice Turković sam dostavio informaciju koja je sadržavala sve ono što je bitno za hitnu prvu tranšu, od 50.000 ili 100.000 vakcina. Zašto ta informacija nije proslijeđena u dalju proceduru, nije mi poznato, rekao je Željko Samardžija, ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji za N1 govoreći o nabavci vakcina za Federaciju Bosne i Hercegovine.

On dodaje da se takva informacija trebalo da bude distribuisana u Bosni i Hercegovini svim zainteresovnim, da bi se krenulo da direktnom realizacijom, preko državnog fonda u BiH, entitetskog i federalnog.

“Republika Srpska, istina, tu je dosta posla ranije već radila oko Fonda javnog zdravstva mislim, ne znam tačno. Nakon te informacije iz mjeseca januara nas niko nije kontaktirao, niti smo imali nekih upita. To se sada vidim aktiviralo ovih dana. Pazite, danas je 19. mart. Evo već 15 dana ja samo slušam svaki dani neko sa nekim dogovara, pregovara, prebacuje odgovornost. Vrijeme prolazi. Imali smo tada odličnu ponudu, sada smo već u nekom velikom redu za čekanje. Koliko vidim, prema informacijama koje sam danas upratio u BiH, radi se sada o nekoj firmi koja posreduje s ruskim firmama. To je već stvar nekih privatnih dilera, mi više u to ne ulazimo, očigledno svi imaju svoje relacije. Mi smo dali tada cijenu koju su Rusi dali, 9.95 dolara, sada ja ne znam dokle će to izaći, ja zaista ne bih u to ni ulazio”, rekao je Samardžija.

On ističe da ga od 28. januara, tekuće godine, kada je poslao informaciju, do sada niko nije kontaktirao povodom nabavke vakcina.

“Nas niko poslije tog 25. januara kada smo dobili dopis i 28. januara kada sam ja odgovorio, gledao sam da to bude što prije i bilo je relativno brzo, ja nakon toga nikad jednog jedinog pitanja i podpitanja nisam imao iz ministarstva. Zašto je to tako? Zašto ne koristimo DKP mrežu Bosne i Hercegovine, zašto postojimo uopšte, već da vežemo ljude, da povezujemo zainteresovane strane, privredne subjekte. Evo u konkretnom slučaju koristeći ovu nesretnu pandemiju da pomognemo ljudima, da iskoristimo svoje veze i relacije, svakodnevno prisustvo ovdje u Moskvi, Briselu, Pekingu, itd. Da animiramo te ljude, da pomažemo, to nam je osnovna misija, ali niko. I ja sam razočaran vjerujte”, istakao je Samardžija.

(N.S)