Vijesti 17.09.2015.

Samardžija: Prioritet Istočnog Sarajeva finansijska stabilnost

ČITANJE: 2 minute
nenad-samardzija
Prioritet grada Istočno Sarajevo u narednom periodu je da se održi finansijska stabilnost i ostvari bolja saradnja sa institucijama Republike Srpske s ciljem poboljšanja kvaliteta života na ovim prostorima, rekao je danas gradonačelnik Nenad Samardžija.

Samardžija je, na proslavi krsne slave grada Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića, istakao da se u narednom periodu više pažnje mora posvetiti zdravstvenoj zaštiti stanovništva, što će biti postignuto izgradnjom nove zgrade bolnice.

On je naglasio da je prioritet i izgradnja puta Istočno Sarajevo – Vardište, kao i završetak pravca prema Jahorini, gdje je ostalo nezavršeno oko 3,8 kilometara ove saobraćajnice.

Samardžija je rekao da se trenutno vode aktivnosti i na projektu upravljanja čvrstim otpadom da bi životnu sredinu učinili zdravijom i prihvatljivijom za život.

On je istakao da je razvoj grada, bez obzira na ekonomsku krizu i probleme pojedinih gradskih opština, vidljiv, te dodao da grad svakim danom mijenja svoj izgled i stvaraju se bolji uslovi za život građana.

Samardžija smatra da investitori imaju povjerenja u grad Istočno Sarajevo, što pokazuju i mnoge investicije na području šest opština u sastavu grada.

“Nismo zadovoljni načinom korištenja resursa koje ovaj grad ima, a koji nisu mali, jer oni nisu u nadležnosti lokalnih zajednica. Zbog toga želimo da ostvarimo što bolju saradnju sa republičkim institucijama kako bi te resurse iskoristili na što bolji način i tako doprinijeli boljem razvoju grada”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Grad Istočno Sarajevo danas je proslavio 22 godine postojanja i krsnu slavu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića. Proslava je počela Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića u Vojkovićima, a obred lomljenja slavskog kolača i slavski ručak priređeni su na Palama, gdje su zaslužnim kolektivima i pojedincima za razvoj i promociju grada dodijeljena priznanja.

Najveće priznanje – Povelju grada Istočno Sarajevo ove godine dobio je Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Rektor Univerziteta Radoslav Grujić istakao je da Univerzitet ima dobru saradnju sa svim gradovima u kojima se nalaze njihovi fakulteti, naglasivši da je najbolja saradnja sa gradom Istočno Sarajevo i sa svih šest opština u njegovom sastvu.

Grujić je podsjetio da je u proteklom periodu, u saradnji sa gradom, urađen niz značajnih projekata, a formiran je i Centar za preduzetništvo koji u narednih mjesec dana treba da počne da radi.

“Tu ćemo otvoriti prvi inkubator za mlade istraživače, a Centar će pomoći svim mladim ljudima koji pokreću svoj biznis”, rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić.

Današnjoj proslavi krsne slave prisustvovao je veliki broj predstavnika političkog i javnog života, grada, opština u sastavu grada, Republike Srpske i BiH.

(Agencije)