Vijesti 18.08.2016.

Samci i parovi pohrlili po kredite

ČITANJE: 2 minute

Za stambene kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, namijenjene samcima i parovima starijim od 35 godina, vlada velika zainteresovanost.

Potvrdili su ovo juče u IRB-u objašnjavajući da zainteresovani stanovnici kreditne zahtjeve mogu da podnose sve dok ima novca planiranog za ove svrhe.

Na raspolaganju za ove kredite je više od deset miliona KM.

Ova kreditna linija realizuje se u saradnji sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope, a pravo na zajmove imaju pojedinci i parovi, sa ili bez djece, mlađi od 35 godina, bez obzira na stručnu spremu, kao i visokoobrazovani samci i parovi stariji od 35 godina.

Zahtjeve je od prije sedam dana moguće podnositi u Novoj banci, Unikredit banci, Komercijalnoj banci, Pavlović banci i Sberbanci.

– Trenutno nemamo tačan broj zahtjeva, ali građani se veoma interesuju za ove zajmove, jer oni proširuju krug korisnika naših stambenih kredita – rekli su u IRB RS.

Ovi zajmovi namijenjeni su za kupovinu, izgradnju ili proširenje prve stambene jedinice.

– Podsjećamo da pored ove, nudimo i staru liniju stambenih kredita, iz sredstava Fonda stanovanja RS, kroz koju je do sada odobreno više od 10.000 stambenih kredita u vrijednosti većoj od 430 miliona KM – navode u IRB-u dodajući da njihovi stambeni krediti čine gotovo 44 odsto odobrenih kredita u RS.

Goran T. koji je, kako kaže, čim je saznao za kredite IRB-a otišao da preda zahtjev, nada se da će sada konačno moći da riješi svoje stambeno pitanje.

– Sa suprugom i kćerkom sam prvo živio u stanu svoje majke, zatim u stanu njene majke, pa kao podstanar. Sada ozbiljno razmatram mogućnost dizanja ovih kredita – kaže Goran T.

Stara kreditna linija

Pravo na zajam za kupovinu, izgradnju, renoviranje ili proširenje stambene jedinice, u okviru stare linije stambenih kredita, osim parova do 35 godina, porodica sa dvoje i više djece bez obzira na godine starosti i nivo obrazovanja, te samohranih roditelja, imaju i članovi porodica poginulih i nestalih boraca.

Kredit mogu da dobiju i ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, te oni koji stambeno pitanje rješavaju u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama.

(Glas Srpske)