Vijesti 26.02.2019.

SAMI SEBE PREDLOŽILI Veliki interes za dodjelu aprilskih nagrada

ČITANJE: 3 minute

U moru brojnih prijedloga koji su ove godine stigli za dodjelu priznanja koja se uručuju povodom 22. aprila, Dana grada, ima veći broj kandidata, pojedinaca i organizacija koji su sami sebe predložili!

Lične inicijative su stigle za sva priznanja osim za najznačajnije – Ključ grada sa poveljom počasni građanin.

Tako su za dodjelu Grba grada Banjaluka sami sebe predložili Biciklistički klub BSK, te Udruženje građana „Mozaik  prijateljstva“, za humanitarni rad.

Na listi potencijalnih dobitnika Plakete Grada ponovo se pojavljuje Biciklistički klub BSK, zatim udruženje Kolo srpskih sestara, za humanitarni rad,  Maja Perišić za, kako je navedeno, vrhunske rezultate u obrazovanju, nauci, kulturi, umjetnosti, sportu, te OŠ „Jovan Dučić“ Zalužani, za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja.

I za Nagradu grada mladima bilo je dosta interesa. Od šest prijedloga čak četiri spadaju u takozvanu kategoriju lične inicijative, i to: Danijel Petrović, za doprinos u humanitarnim i dobrotvornim akcijama, Maja Perišić, za vrhunske rezultate u obrazovanju, Udruženje za međunarodnu razmjenu studenata „IAESTE“, te Nemanja Rakić, master astrofizike, za naučno istraživački rad. Pored ličnog prijedloga, inicijativu za dodjelu ovog priznanja Rakiću uputio je i Univerzitet u Banjaluci.

U Biciklističkom klubu BSK nisu bili raspoloženi za objašnjenja. Samo kratko su rekli da su prijedloge poslali jer „nema ko drugi da to uradi“.

Obrazloženje

Direktorka škole „Jovan Dučić“ Rankica Pušić je rekla da Uprava škole smatra da trebaju dobiti Plaketu Grada, jer su u prethodne četiri godine značajno unaprijedili nastavni poces, uslove za odvijanja nastave, te saradnju s roditeljima.

– Imamo tri objekta u tri različite mjesne zajednice – Zalužanima, Kuljanima i Priječanima. Sva tri objekta smo u prethodne četiri godine obnovili i udahnuli im dušu vaspitno-obrazovnih ustanova. Broj učenika se povećao jer su nam se vratili učenici koji su ranije  zbog lošijih uslova pohađali druge škole. I po odlasku iz škole naši bivši đaci u daljem toku svog školovanja ostvaruju zapažene rezultate – navela je ona.

Naglasila je da su nabavili bolja nastavna sredstva te da su se posvetili edukaciji nastavnika.

Osam imena

Na javni poziv za dodjelu aprilskih nagrada stiglo je 50 prijedloga. Za najviše gradsko priznanje u igri je osam imena.

Predložen je Abas Arslanagić, za djela i rad od opšteg značaja za grad, na inicijativu odbornika Marinka Umičevića, ORK „Borac“ i RK „Borac“, Denis Bojić, režiser, za oblast kulture i filmskog stvaralaštva, inicijativa Savez za rijetke bolesti RS, doktor Tamara Kovačević Preradović, za humanost, na inicijativa Slavka Injića, posthumno kralj Petar Prvi Karađorđević Oslobodilac, povodom 100. godišnjice oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, na inicijativa Srpskog sabranja „Baštionik“, Ranko Škrbić za doprinos razvoju i međunarodnoj afirmaciji Medicinskog fakulteta i Univerziteta na inicijativu rektora Univerziteta u Banjaluci, Vladimir Nikolić, generalni konzul Republike Srbije, za doprinos na unapređenju visokog obrazovanja, naučno-istraživačkog rada i kulture na inicijativu „Banjaluka College“, Narodnog pozorišta RS, Narodne i univerzitetske biblioteke RS, te Siniše Vidovića, Bojan Risović, direktor Tropik d.o.o., inicijativa Biznis klub Banjaluka, i Kolja Mićević za izuzetna ostvarenja u oblasti književnosti, prevodilaštva i kulture, na inicijativu Udruženja književnika RS.

Konačne prijedloge za dobitnike gradskih priznanja priprema komisija za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja, a koji se onda upućuju u skupštinsku proceduru. Ti prijedlozi bi se trebali naći na dnevnom redu zasjedanja gradskog parlamanta početkom aprila.

Mogući dobitnici

Iako se u konkurenciji za najznačajnije gradsko priznanje nalaze kandidati različitih profila već sad je izvjesno da se dva imena izdvajaju kao potencijalni dobitnici te nagrade.

Kako saznajemo, najviše šansi da budu dobitnici Ključa grada ove godine imaju Abas Arslanagić i, posthumno, Kralj Petar Prvi.

(Srpskainfo)

Oznake: Ranko Škrbić