Vijesti 17.11.2015.

Samir Halilović, državljanin BiH, pokušao zaklati imama u Luksemburgu

ČITANJE: 2 minute
samir halilovic
Samir Halilović, državljanin BiH i Hrvatske, uhapšen je u Luksemburgu jer je tokom proteklog vikenda napao nožem imama u Islamskom centru Mamer.

Halilović je pokušao zaklati neimenovanog Marokanca, imama koji je predvodio molitveno klanjanje umjesto efendije Halila Ahmetspahića, redovnog imama u Islamskom centru Mamer u Luksemburgu, prenosi pogled.ba.

U razgovoru za dnevni list “Luxemburger Wort” ranjeni imam ispričao je kako je u vrijeme napada bio sam u džamiji.

Krenuo se pomoliti pa je upalio svjetlo i tada je na podu ugledao nepoznatog muškarca koji je najvjerojatnije duže vrijeme sjedio u mraku.

– Bilo je 17.30 sati kada sam iznenada ugledao uzrujanog čovjeka. Htio sam razgovarati s njim, ali sam ubrzo osjetio nevjerojatan bol na licu. Napao me nožem, zarezao mi je obraz i dio jezika. Pokušavao sam mu lijevom rukom oteti oštricu. Ni sam ne znam kako sam imao snage obraniti se i izbiti mu nož. Kada sam prvi put pokušao ustati, okrenuo sam mu leđa pa je on opet zgrabio oružje i nasrnuo na mene, prisjetio se ozlijeđeni Marokanac. Nakon što je konačno stao na svoje noge, napadač je pojurio za njih, sustigao i ubo na nekoliko mjesta u grudi, blizu srca. Iako je zadobio više ubodnih rana, imam se uspio oteti i konačno pobjeći iz džamije Mislio sam da je došao u džamiju radi molitve i obratio sam mu se na arapskom. Kada sam shvatio da ne razumije, obratio sam se na engleskom, ali ništa. Djelovao je potpuno rastrojeno- zaključio je Marokanac a prenosi ovaj list.

Policija je ubrzo opkolila cijelo naselje, ali je napadač već bio pobjegao.

Potraga za osumnjičenim trajala je tri dana i okončana je njegovim hapšenjem u jednom restoranu u Aveniji de la Gare u Luksembourgu.

Naime, Samir Halilović je prije tri sedmice došao u Luksemburg i išao od džamije do džamije tražeći sklonište. a često je viđan na molitvama u Islamskom centru na Boulevard d’Avranches.

Neke porodice su ga čak primile da prespava. Svima je govorio da je u Luksemburg došao u potrazi za poslom.

Za sada nisu poznati motivi koji su nagnali Halilovića da pokuša ubiti imama. Sudeći prema informacijama i fotografijama s Facebook profila, pojedini mediji tvrde da je osumnjičeni Halilović proteklih godina boravio s američkom vojskom u Iraku i Afganistanu.

(pogled.ba)