Biznis 02.05.2019.

Samit Evropske banke za obnovu i razvoj od 7. do 9. maja u BiH, stiže 2.000 zvaničnika

ČITANJE: 1 minuta

Više od 2.000 visokih zvaničnika, predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, te organizacija civilnog društva posjetiće BiH u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, koji će od 7. do 9. maja biti održan u Sarajevu, saopšteno je iz EBRD-a.

Iz EBRD-a ističu da će u fokusu programa konferencije biti tema “Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta” koja se odnosi na sve zemlje regiona, kao i predstavljanje mogućnosti za ulaganja na području cijelog zapadnog Balkana.

BiH će, u okviru sesije o potencijalima za investiranje u BiH, imati posebnu priliku za promociju svih strateških industrijskih grana zemlje.

Iz EBRD-a navode da će Sarajevo posjetiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, a BiH će u ovom dijelu programa predstavljati predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

U saopštenju se ističe da su priliku koju svim zemljama regiona donosi ovaj veliki događaj prepoznali i lideri zemalja zapadnog Balkana koji će u okviru konferencije diskutovati o brojnim ekonomskim i političkim temama ključnim za cijeli region.

EBRD je vodeći investitor na zapadnom Balkanu i tokom 2018. godine pružila je rekordan nivo finansiranja od 1,1 milijardu evra, podržavajući cilj ovog regiona da ostvari članstvo u EU.

Samo u BiH, EBRD je uložila ukupno 2,3 milijarde evra kroz 159 projekata od početka angažovanja u ovoj zemlji 1995. godine. Ukupne investicije ove banke u šest zemalja zapadnog Balkana premašuju 11,6 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

(Srna)

Oznake: Denis Zvizdić