Vijesti 29.05.2016.

Samit okupio regionalne lidere u Sarajevu

ČITANJE: 1 minuta

Pred njima su brojna pitanja,  još više nesuglasica i na momente netrepeljivost .Jasno je bilo da će domaćini preuzeti ulogu koordinatora, ali da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odmah na početku dobiti aplauz, bilo je malo vjerovatno, posebno, sa srpske tačke gledišta.

Najkontroverzniji gost je Hašim Tači koji je stigao uprkos Interpolovom potjernici i koji je u Sarjevu dobio stolicu, što je, nada se, korak naprijed da od BiH dobije i priznanje.

Na drugoj strani sali, vjerovatno ne slučajno,  je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić koji je u Sarajevu  prvi put, i to poslije nekoliko odgađanja, uglavnom na insistiranje jednog od domaćina i to upravo Bakira Izetbegovića.

Nikolić na Samitu ima malo prijatelja, leža mu neće čuvati ni srpski član Predsjedništva jer se sa Mladenom Ivanićem u sukobu od prošle godine zbog izjednačavanja Milorada Dodika i Republike Srpske. Ivanić se ni danas nije slagao sa kolegama regiona.

Trebalo bi da se sastane sa hrvatskim predsjednikom. Kolinda Grabar Kitarović i prvi čovjek Srbije očekuje se, otvoriće  pitanje poglavlja 23 i 24. zbog kojih Hrvatska blokira srpsko članstvo u Evropskoj Uniji. Između njih će očigledno, balansirati slovenački predsjednik s kojom je Hrvatska bila u ustoj situaciji.

Zajedno sa liderima iz Crne Gore, Makedonije i Albanije, svi će sjesti za isti sto, planirana je neformalna večera, ali je pitanje koliko neformalno u ovom sastavu može biti. Očekuje se da će učesnici biti okrenuti jedni drugima i međusobnim odnosima. Od samita, domaćini nemaju prevelika očekivanja, a najviše  obećava slogan samita- dogovor za novo doba.

(ATV)