Politika 27.09.2020.

Samit u Salzburgu: Cvijanović učesnica panela “Evropa, korona i demokratija – opasnosti i šanse”

ČITANJE: 2 minute

Zbog pandemije virusa korona drugačiji je od svih dosadašnjih, ali uprkos restrikcijama i ograničenjima, 16. Salzburg Evropa Samit, ipak je počeo. Organizator, Institut regija Evrope, na osnovu iskustva sa početka pandemije, pred austrijske i evropske predstavnike nauke, politike i biznisa postavio je pitanje – slabi li Evropska unija zbog nedostatka solidarnosti u kriznim vremenima?

Predsjednica Republike učestvovaće na panelu pod nazivom “Evropa, korona i demokratija – opasnosti i šanse”

O tim, ali i o ostalim pitanjima raspravljaće i članovi delegacije Republike Srpske na čelu sa predsjednicom Željkom Cvijanović.

Ovo je specifična godina, pa je i tema u skladu sa njom “Evropa, solidarnost i mir”.

Koje lekcije Evropa može da nauči?

– Očekujemo da vidimo iskustva svih zemalja koje će učestvovati, kako su se one suočile sa pandemijom i kako su reagovale na ovu situaciju, kao i to šta možemo primijeniti kod nas – rekao je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Franc Šausberger, osnivač i predsjednik Instituta regija Evrope kaže da je želja učesnika da se raspravlja o posljedicama, o onome što Evropa za budućnost može da nauči iz krize koja ju je pogodila.

– Uoči ovog događaja razgovarao sam sa nekim članovima Evropske komisije i neki su mi rekli da će sačekati rezultate Salzburškog samita kako bi razgovarali o budućim planovima – dodao je Šausberger.

O značaju samita govori i spisak lidera koji ga podržavaju. Počasni pokrovitelj je Aleksandar van der Belen, predsjednik Austrije i Sebastian Kurc, austrijski kancelar.

Upravo on će video-obraćanjem otvoriti panel na kojem će učestvovati i predsjednica Republike Željka Cvijanović, a uz nju i savezni ministar za EU i ustavna pitanja Austrije, minstri pravde Mađarske i Slovačke.

– Imaćemo priliku i da predsjednica iznese stavove Republike Srpske u određenim političkim, ekonomskim i temama koje se tiču virusa. Mi očekujemo dalje otvaranje vrata što se tiče Evrope i Austrije i posebno njegovanje prijateljstva koje je na visokom nivou između Republike Srpske i Austrije – naveo je Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Uz austrijski politički vrh, Salzburški samit između ostalih podržava i predsjednica Evropske komisije Ursula Fon Der Lejen.

Predsjednica Republike raspravljaće i o uticaju kovida 19 na globalno tržište, ali i medicinskim istraživanjima i pandemiji – upravo u toj diskusiji učestvovaće ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Alen Šeranić.

(E.M/banjaluka.net)