Vijesti 22.03.2016.

Samo dva privatna porodilišta: Porod od 700 do 3.500 KM

ČITANJE: 5 minuta
baby
Osim u javnim, odnosno državnim bolnicama, u Bosni i Hercegovini porod je moguće obaviti i u dvije privatne bolnice. Obe se nalaze na području Republike Srpske, Specijalna bolnica za fiziologiju i bolesti ženskih reproduktivnih organa “Neovita” na Palama i Bolnica za ginekologiju i akušerstvo “Jelena” u Banjoj Luci.

Bolnica “Neovita” na Palama, u vlasništvu doktora Slobodan Đerića otvorena je 1. januara 2008. godine i od tada je u ovoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi moguće obaviti usluge poroda, operacija, pregleda i liječenja dojki. Međutim, 2013. godine Ministarstvo rada RS zabranilo je usluge poroda u ovoj privatnoj bolničkoj ustanovi, jer je dr. Đerić stekao uslove za penziju.

U razgovoru dr. Đerić kaže da je Ustavni sud RS-a iste godine poništio tu odluku, a da je bolnica pokrenula tužbu preko Okružnog suda u Banjoj Luci. Dodaje takođe da bolnica niti jednog dana nije prestala s radom i da su se porodi regularno odvijali.

-Sud je donio odluku da je Ministarstvo rada napravilo propust, te da bolnica ima pravo na rad. I pored toga, Ministarstvo je tvrdilo suprotno, a nakon što je došla inspekcija rada, utvrdila je regularnost. Porodi u ovoj bolnici nikad nisu prestali, bez obzira na sve eventualne zabrane i sudske sporove. U ovoj pravnoj bici i ponovnom dobijvanju dozvole najviše je pomogao predsjednik Milorad Dodik- rekao je dr. Đerić.

Iz Okružnog suda u Banjoj Luci navode da je upravni postupak koji je prethodio upravnom sporu koji se vodio pred ovim sudom, pokrenut po zahtjevu tužioca za produženje rješenja za rad, uz napomenu da je posljednje rješenje važilo do 15.10.2014. godine. Okružni sud u Banjoj Luci je presudom odlučio u korist privatne bolnice “Neovita”, a u martu ove godine stigla je ponovo dozvola za rad iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, privatna zdravstvena ustanova može obavljati porode ukoliko ispunjava uslove propisane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS i Pravilnikom o uslovima za početak rada zdravstvene ustanove.

-U Republici Srpskoj dvije privatne specijalističke zdravstvene ustanove, ‘Neovita’ Pale i ‘Jelena’ Banja Luka imaju rješenje djelatnosti bolnice (specijalističko, konsultativno i bolničko liječenje iz oblasti ginekologije i akušerstva), što podrazumijeva da bolnica može pružati usluge poroda. Po novom zakonu bolnica mora imati do 10 kreveta, dvije operacione sala (posebno porođajnu), kao i posebnu opremu. Što se tiče kadra, obavezna su dva ginekologa, pedijatar, anesteziolog s ugovorom o djelu, instrumentarka, dvije babice, anestetičarka i laborant- navodi se u saopštenju Ministarstva.

Besplatan porod uz pomoć Fonda zdravstvenog osiguranja RS

Privatna bolnica ‘Neovita’ nikada nije naplaćivala usluge poroda, već su porodilje svoja prava ostvarivale preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Iz Fonda su kazali da je prije nekoliko godina s ovom bolnicom prekinut ugovor, upravo zbog navedenog sudskog spora.

-Odobrenje o ponovnom radu bolnice stiglo je iz Ministarstva zdravstva prije nekoliko dana, stoga ćemo sada ponovo pokrenuti proceduru saradnje s Fondom RS. U međuvremenu, porode nismo naplaćivali. Ova medicinska ustanova je ravnopravna s bilo kojom u državnom vlasništvu, potrebno je da pacijentkinje donesu samo uputnicu od ljekara opšte prakse. Inače, preko Fonda porod regularnim putem košta 700 KM, a carski rez 1400 KM- rekao je dr. Đerić.

rjesenje

Kada je u pitanju druga privatna bolnica u BiH u kojoj je moguće obaviti porod, Klinika za ginekologiju i akušerstvo “Jelena” u Banjoj Luci, cijene su nešto više.

-Porod prirodnim putem košta 3.500 KM uz prisustvo ginekologa, pedijatra i anesteziloga, što dodatno uključuje kompletnu terapiju i boravak u bolnici tri dana. Porod carskim rezom košta 5.000 KM i uključuje boravak u bolnici pet dana. Potrebno je da se pacijentkinje mjesec dana ranije najave, kako bi im bio obezbjeđen smještaj- rečeno je iz bolnice Jelena Banja Luka.

Na području Federacije BiH i Brčko Distrikta nema privatnih bolnica za porode

Na području Federacije BiH trenutno nema nijedna privatna bolnica gdje se mogu obavljati porodi, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva. Kao razlog se navodi neispunjavanje uslova, kadra i opreme potrebnih za realizaciju jedne ovakve ginekološke usluge.

-Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, definisano je da se porođajni odjel može organizovati samo u okviru bolničkih zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva bolnice, to jest da li se radi o javnoj ili privatnoj bolnici. Vrste zdravstvenih ustanova, kao i uvjeti koje moraju ispunjavati također su regulirani navedenim zakonom, te Pravilnikom o bližim uvjetima prostora, opreme i kadra za osnivanje i obavljanje zdravstvene djelatnosti u zdravstvenim. Prema posljednjem godišnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH iz 2014. godine, jedina bolnička ustanova u privatnom vlasništvu na području FBiH bila je Centar za srce BH Tuzla- rekao je Zlatko Peršić, portparol resornog ministarstva.

Zanimljiva je činjenica da je prije nekoliko godina porod bilo moguće obaviti u Plavoj poliklinici u Tuzli. Međutim, kako su kazali, ova usluga je prekinuta prije osam godina zbog malog broja pacijentkinja, svega šest godišnje.

Sudeći prema brojnim komentarima na forumima, buduće majke bi željele više privatnih medicinskih ustanova u BiH. Tako bi, kako navode, imali više izbora za svoj novac. Opštepoznato je takođe i nezadovoljstvo ginekološkim usugama i porođajnim procesom u javnim zdravstvenim ustanovama u BiH, stoga je to još jedan od razloga za većim brojem privatnih bolnica.

(Klix)

Oznake: Milorad Dodik