Vijesti 08.03.2016.

Samo dvije odbornice u skupštinskim klupama

ČITANJE: 3 minute
odbornice
Da postoji manjak žena u politici, očigledno je i u Skupštini grada Banjaluka, gdje od ukupno 31 odbornika, sjede samo dvije žene, i to Mirna Savić-Banjac (NDP) i Mira Galić (SP), a da ih je potrebno mnogo više mnogi su se složili i juče, povodom 8. marta.

U prošlom mandatu u Skupštini grada jednu četvrtinu odbornika činile su žene, dok je njihov broj znatno smanjen posljednjim izborima, pa je tako direktni mandat za Skupštinu dobila Mirna Savić-Banjac, dok je Mira Galić na ovo mjesto pristupila po odlasku Radenka Đurice.

Odbornica Mira Galić ističe da najveći problem leži u tome što žene ne glasaju za žene jer njih kao glasačkog tijela ima više u odnosu na muškarce.

-Želim da im čestitam 8. mart i da ih pozovem da ubuduće svoj glas više daju ženama- ističe Galićeva.

Odbornica Mirna Savić-Banjac smatra da se žene u politici moraju postaviti tako da budu jednake i ravnopravne s muškarcima i pokazati da nisu ništa manje vrijedne u odnosu na njih.

-Stanje u Banjaluci je poražavjuće s obzirom na to da smo samo nas dvije žene u Skupštini grada. Prošli mandat bilo je mnogo više žena, a to rapidno smanjenje broja odbornica je zaista poražavajuće. Nije to problem samo Banjaluke, to je mnogo širi pojam, jer kod nas vladaju takvi stereotipi da se političar zamišlja kao muškarac u odijelu i s kravatom- ističe Savić-Banjčeva, koja kaže da se nedavno porodila, zbog čega će nekoliko sjednica biti odsutna.

Dodaje da ni Komisija za ravnopravnost polova, kojom ona predsjedava, nema nikakve ingerencije niti se poziva da daje bilo kakve zaključke, a zbog manjka u budžetu nema ni mnogo mogućnosti za rad. Da se nedostatak žena u Skuštini grada veoma osjeti, potvrdio je i Budimir Balaban, predsjednik banjalučkog parlamenta.

-Poznato je da su žene stabilnije u odnosu na muškarce. Jedna od dvije odbornice je trenutno odsutna i to se i te kako primijeti jer se mnogo više ispoljavaju ta muška grubost i nestabilnost- tvrdi Balaban.

Prema njegovim riječima, žena je malo u politici i iako ih bude preko 30 odsto na listama, birači ih ne zaokružuju u tolikoj mjeri da bude njihov veći broj u institucijama. Jasna Brkić, zamjenica gradonačelnika, smatra da bi stanje trebalo da bude mnogo drugačije kada je u pitanju broj odbornica u skupštinskim klupama.

-Mi malo suptilnije pristupamo svim aktivnostima, za razliku od muškaraca, koji su agresivniji. Žene više vode računa o načinu vođenja politike jer su prije svega majke i supruge pa su zbog toga samozatajne, ali one su ipak dovoljno sposobne da uspješno obavljaju svoje funkcije. Pored toga, smatram da smo mi jedno dosta tradicionalno društvo i zbog toga se na izborima prednost ipak daje muškarcima- istakla je Brkićeva.

Ona se nada da će predstojeći izbori promijeniti stanje i da će žena u politici biti mnogo više.

(NN)