Vijesti 08.09.2018.

SAMO JEDAN FAKULTET POPUNJEN Na Univerzitetu u Banjaluci imaju dosta razloga za brigu

ČITANJE: 2 minute

Drugi upisni rok dodatno je zabrinuo dekane na skoro svim fakultetima u gradu na Vrbasu, jer je od 17 fakulteta, samo je jedan, i to onaj za bezbjednost, upisao predviđen broj studenata.

Na ostalim fakultetima amfiteatri će biti poluprazni, što bi trebalo da zabrine cijeli sistem obrazovanja.

Da se prisjetimo. Vlada Republike Srpske donijela je odluku da se na banjalučki Univerzitet ove godine upiše 2.566 redovnih studenta, što je za 557 manje nego prije godinu dana.

Nakon prvog upisnog roka ostalo je još 1.531 prazno mjesto, a nakon drugog ostaće još oko 1.300, ako uzmemo u obzir da neće svi položiti prijemi ispit. Na ovaj rok prijavila su se 283 studenta.

To sve znači da skoro nijedan fakultet ove godine neće popuniti sva mjesta, tačnije, Univerzitet će biti poluprazan.

Medicina

Praznih mjesta nakon prvog upisnog roka bilo je na svim fakultetima, pa čak i najpopularnijoj medicini. Tako je ostalo mjesta za još 103 studenta. Međutim, na drugi upisni rok javilo se njih 13, što znači da Medicinski fakultet sa, ako svi prođu prijemi, 90 praznih mjesta neće popuniti kapacitet prve godine.

PMF

Uprkos nedostatku profesora matematike na tržištu rada najviše mjesta ostalo je na Prirodno-matematičkom fakultetu, na kojem nakon prvog roka bilo mjesta za još 181 studenta. Na drugi rok prijavilo se njih devet.

Rudarski fakultet

Rudarski fakultet bi mogo ući u istoriji kao fakultet koji će na drugom upisnom roku imati samo jednog studenta koji će polagati prijemni ispit. Rudarski fakultet predvidio je mjesto za 43 studeneta, ali prema broju zainteresovanih neće ih biti ni deset.

Ekonomija

Na Ekonomskom fakultetu za razliku od ranijih godina, kada je mjesta bilo i za 400 studetana, ove godine bilo je za njih 264. Poslije prvog roka ostalo je više od 100 praznih mjesta, a sada je prijavljeno njih 30.

Fakultet bezbjednostnih nauka

Jedini fakultet koji će, sudeći po svemu, popuniti sva mjesta jeste Fakultet bezbjedonosnih nauka na kojem se za sedam praznih mjesta prijavilo 12 kandidata. Ovaj fakultet prima ukupno 100 studeneta u prvu godinu i ove godine je jedini sa punim amfiteatrom brucoša.

Treća sreća

S obzirom na mnogo praznih mjesta, na Univerzitetu kažu da će vjerovatno biti raspisan  treći upisni rok.

– Na organizacionim jedinicama Univerziteta, na kojima i poslije drugog upisnog roka ostane slobodnih mjesta organizovaće se i treći upisni rok – najavljuju na banjalučkom Univerzitetu.

(Srpskainfo)