Vijesti 15.02.2016.

Samotnjak iz Mrkonjić Grada bez struje živi duže od 15 godina

ČITANJE: 2 minute
mehmed hrustanovic
Već punih dvadeset godina Mehmed Hrustanović, izbjeglica iz Mrkonjić Grada, živi pustinjačkim životom u maloj i neuglednoj kući, koja se nalazi na samom kraju sela Kruhari, nadomak Sanskog Mosta.

Društvo mu prave mnogobrojne mačke, koje se vrzmaju po jedinoj prostoriji u kojoj boravi i koja je pretrpana raznim predmetima koje Hrustanović pronalazi u kontejnerima i na obližnjoj deponiji.

Kaže kako je već duže od petnaest godina bez struje, koju su mu isključili zbog neredovnog plaćanja, a kuća u kojoj boravi nema vode niti sanitarnog čvora.

– Vodu donosim s obližnjeg izvora, a bez struje sam navikao. Noći provodim uz svijeću i rano idem spavati. Pomoć ne tražim ni od koga, ali uvijek ima dobrih ljudi koji mi donesu hranu ili garderobu. Od vlasnika obližnje mesnice često dobijem komad mesa ili kost- kaže ovaj usamljenik.

Dodaje kako je bez ikakvih primanja te da ne posjeduje nikakvu imovinu, a kuća u kojoj sada boravi u vlasništvu je građanina srpske nacionalnosti, koji živi i radi u Sloveniji.

Hrustanović kaže kako mu vlasnik godinama nije pravio nikakve probleme u vezi s boravkom, ali da ga je nedavno obavijestio da ima namjeru prodati kuću.

– Ako se to dogodi, ja nemam gdje, moraću na ulicu- skrušeno kaže Hrustanović.

Dodaje kako se navikao na boravak u Kruharima te da poslije dvije decenije ne bi mogao živjeti na drugom mjestu.

I mještani Kruhara su navikli na prisustvo neobičnog stanovnika, za kojeg kažu kako je šutljiv i gleda isključivo svoja posla.

Zbog toga su pokrenuli inicijativu da se preurede devastirane svlačionice na nekadašnjem fudbalskom igralištu, koje se nalazi u neposrednoj blizini, te ustupe na korištenje Hrustanoviću, koji je oduševljen tom idejom.

Prema riječima Mirze Žerića, jednog od organizatora ove akcije, inicijativa je naišla na odobravanje kod mještana te je već prikupljen dio sredstava za realizaciju ovog projekta, a projekat su podržale i lokalne vlasti, u čijem je vlasništvu objekat.

(NN)