Sport 21.03.2018.

Šampion Blakana zbog čudnih pravila propustio prvenstvo Srpske

ČITANJE: 2 minute

Lukas Kandić može da se pohvali titulom balkanskog šampiona u karateu u kategoriji mališana do 10 godina. Međutim, krunu u Srpskoj nije mogao da osvoji zbog, blago rečeno, čudnih pravila.

Lukas je nedavno imao peh zbog kojeg je propustio jedno takmičenje ne sluteći da će zbog toga biti uskraćen za nastup na državnom prvenstvu RS.

– Pripremao sam se za regionalno takmičenje da potvrdim balkansku medalju. Na jednom treningu sam se povrijedio i nisam učestvovao na regionalnom takmičenju i bio sam veoma razočaran – istakao je mladi karatista Energije.

“Savez strogoću trenira”

Zbog pravila krovne kuće karatea Republike Srpske da je regionalno takmičenje izborno za republičko, Lukas je, iako najbolji na Balkanu, ostao bez prilike da se okuša na tatamiju sa najboljim ovdašnjim vršanjacima.

– Kumili smo i molili da mu odobre nastup, ali nije bilo vajde – ogorčen je trener ovog mališana Branko Derajić.

Prema njegovim riječima, savez strogoću trenira na pogrešan način, a na gubitku su svi oni koji se bave karateom u Republici Srpskoj.

– Nikako ne smiju da se sprovode stroge mjere prema djeci. To je najosjetiljivja kategorija. Roditelji izdvajaju novac da bi napravili jednog šampiona Balkana ili prvaka Svjetskog kupa. To nije nimalo jeftina priča. Ako budemo na njima vježbali mišiće i strogoću bojim se da će sport izgubiti najvise. Prvenstvo Republike Srpske mora da bude otvorenog tipa i da bude dostupno za sve one koji imaju kvalitet da na njemu nastupe, a uslovljanja ne bi trebalo da bude – istakao je Derajić, izrazivši i nadu da će minula dešavanja biti za nauk svima i da se ovakve stvari više neće ponavljati.

Iz Karate saveza Republike Srpske decidno odgovaraju: pravila moraju da se poštuju i izuzetaka ne smije da bude.

– Upravni odbor saveza je razmatrao njihov zahtjev. Ipak, nisu smjeli da donesu drugačiju odluku od one koja je u praviliniku, jer bi tako stavili hipoteku na svoja leđa vezano za nastup ostalih sportista. Tako bi se pokrenula lavina i ostalih klubova koji nisu nastupili na regionalnom takmičenju – naglasio je generalni sekretar Karate saveza Republike Srpske Rajko Vučićević.

Savez na udaru brojnih kritika

Iako se u Savezu pozivaju na red i disciplinu, na njihovu adresu stigle su brojne kritike na račun organizacije minulog državnog prvenstva koje nije ni završeno i biće nastavljeno na turniru “Banjaluka kup”.

Razlog je taj, što su takmičari morali da napuste dvoranu “Borik” zbog košarkaške utakmice, a do tog trenutka Republika Srpska je dobila čak 65 novih šampiona samo u katama. Falilo je, kažu neki akteri prvenstva kroz šalu, samo da se i publici na tribinama udijeli koja medalja.

(ATV)