Magazin 07.10.2018.

“ŠAMPIONKA INKLUZIJE” UNICEF-ova nagrada učiteljici iz Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Da se uz predanost i trud mogu postići najbolji rezultati, dokaz je i Sanja Bajić, učiteljica u područnoj Osnovnoj školi “Vojislav Ilić” u Banjaluci, koja je nedavno dobila UNICEF-ovu nagradu “Šampionka inkluzije”, a koju je ekipa “Nezavisnih” na Svjetski dan učitelja u petak zatekla u vrijednom radu s đacima.

“U maloj školi u Ledenicama u kojoj sam radila bila su dva dječaka s poteškoćama u razvoju. U našu školu je došla novinarka, kojoj se dopalo sve što mi radimo i napravila je reportažu o nama”, kazala je Bajićeva i dodala da ju je ova novinarka i prijavila na UNICEF-ov konkurs za šampione inkluzije.

Kako navodi, da je prijavljena na konkurs saznala je nekoliko dana prije nego što je dobila priznanje.

U školi u Bočcu, u kojoj je sada zaposlena, radi u kombinovanom odjeljenju, a, kako kaže, odlični rezultati se postižu ukoliko je učitelj predan svom radu.

“U razrednoj nastavi sam deset godina. Učiteljski posao jeste izazov i svi oni koji su se odlučili da ga rade moraju imati ljubav prema djeca i prema svom pozivu”, kaže Bajićeva za “Nezavisne”.

Kako kaže, nailaze na razne probleme u toku školskog dana, ali za sve ima rješenje.

“Očigledno je da poteškoća ima, ali kada se nešto radi s ljubavlju svi problemi se nekako prevaziđu”, ističe ova učiteljica, čiji posao zahtijeva marljivu, dugu pripremu za kombinovani razred.

Kombinovana odjeljenja, priča ona, zahtijevaju veću pripremu učitelja, tako da je teško da se sve to uskladi s nastavnim planom i programom, ali uz dobru i adekvatnu pripremu kod kuće ipak se sve uspije postići.

“U područnim školama učitelji više poznaju učenike jer je tu mali broj djece i imate više vremena da posvetite pažnju svakom pojedinačno”, rekla je Bajićeva.

Dodala je da je u malim školama odnos čvršći u svakodnevnom radu.

Učiteljski poziv je, smatra Bajićeva, najljepši, što pokazuje i to da se za njega odlučila.

“Nadam se da će se s tim složiti i moje kolege učitelji. Ono što svim učiteljima trenutno nedostaje jeste da se više cijeni taj naš poziv, a svi koji su se odlučili za ovaj poziv to rade najbolje kako mogu”, ističe Bajićeva i dodaje da su zadnjih godina učitelji na margini te da su svi više skloni da ih osuđuju.

Uprkos svim poteškoćama i problemima s kojima se susrela, Bajićeva je ipak odlučila da školski dnevnici, sitne brige i dječji osmijesi budu njen izbor i način kojim će na pravi put izvesti brojne generacije.

Povodom Svjetskog dana učitelja, koji je oblježen u petak, učiteljima su pristigle brojne čestitke zvaničnika.

(Nezavisne)