Biznis 31.01.2016.

Samsungov novi laptop: Jeftina alternativa Macbook Air-u

ČITANJE: 1 minuta
notebook 9 spin
Samsung je na tržište plasirao Notebook 9 Spin, koji predstavlja jeftiniju alternativu Appleovom MacBooku Air.

Samsungov Notebook 9 Spin je atraktivan i lako prenosiv laptop sa odličnim 13,3-inčnim QHD touchscreen ekranom rezolucije 3.200×1800 piksela, koji može parirati Appleovom MacBooku Air. Appleov laptop ima ekran rezolucije 1440×900 piksela. Radi se o laganom i tankom laptopu koji ima zaista dobre performanse, a koristi operativni sistem Windows.

Iako su stručnjaci predviđali pad prodaje laptopa, kompanije i dalje ne odustaju te proizvode nove tanje i moćnije laptope, koji izgledaju bolje od prethodnika. Samsung je svakako među njima, iako pravi odličan postao sa svojim smartphoneaima i tabletima iz linije Galaxy, TV uređajima i kućanskim aparatima.

Notebook 9 Spin je dobio metalno kućište i može se sklapati u oba pravca, što korisniku omogućava da ga koristi kao laptop, ali i kao tablet. Težak je 1,35 kg, nešto više od MacBooka Air, koji je težak 1,34 kg. Međutim, tanji je od rivala, jer njegova debljina iznosi 1,44 cm, a debljina MacBooka Air 1,49 cm.

Što se tiče specifikacija, koristi OS Windows 10 Home, ima 8 GB RAM-a, 256 GB memorije te Intel Core i7 6500U procesor.

Međutim, kada je riječ o bateriji, MacBook Air je u prednosti, jer baterija Notebooka Spin 9 traje do sedam sati, a baterija MacBooka Air do 12 sati.

(Klix)