Vijesti 25.11.2015.

Sanacija još 49 objekata koji su oštećeni u prošlogodišnjim poplavama

ČITANJE: 1 minuta
ugovori
U banjalučkoj Mjesnoj zajednici Lazarevo danas su potpisani ugovori o sanaciji 49 objekata koji su poplavljeni u prošlogodišnjim elementarnim nepogodama. Riječ je o poplavljenim objektima u naseljima Lazarevo, Vrbanja, Česma i Borik.

Sredstva za sanaciju obezbjeđena su putem Programa EU za oporavak od poplava, u saradnji sa gradom Banjaluka i UNDP.

Ugovori koji su juče potpisali predstavnici UNDP-a sa vlasnicima objekata, odnose se na one vlasnike objekata koji su u toku prvog javnog poziva ispunili uslove propisane od strane UNDP-a, a njihovi objekti nisu bili obnovljeni usljed nedostatka finansijskih sredstava. Uključujući objekte za čiju sanaciju su juče potpisani ugovori, na području grada Banjaluke, ukupno 200 objekata biće sanirano iz navedenog programa EU.

Podsjećamo, Evropska unija je avgusta 2014. godine pokrenula Program EU za oporavak od poplava u Bosni i Hercegovini ukupne vrijednosti  43,52 miliona evra, u kojem EU učestvuje sa 42,24 miliona, a UNDP sa 1,28 miliona evra. Program se sastoji od različitih komponenti čiji je cilj pomoć u normalizaciji života ljudi u poplavljenim područjima i zajednicama u 24 najugroženije lokalne zajednice.

Inače, šteta od katastrofalnih poplava, na području Banjaluke, procijenjena je na oko 75 miliona KM. U poplavama u maju 2014. bilo je obuhvaćeno 25 mjesnih zajednica, preko 2.200 domaćnistava i oko 330 privrednih subjekata. Dodatne probleme izazvale su avgustovske bujične poplave, koje su aktivirale veliki broj klizišta. Klizišta su pogodila 32 mjesne zajednice,277 stambenih objekata i 95 privrednih objekata.

Banjaluka je odmah nakon poplava direktno uložila oko 4,5 miliona KM, a grad Banjaluka je jedina lokalna zajednica koja je direktno izdvojila jednokratne novčane pomoći našim sugrađanima u ukupnom iznosu od 1,5 miliona KM.