Vijesti 18.01.2022.

Sanacija toplovodne mreže u Banjaluci počinje za nekoliko mjeseci

ČITANJE: 2 minute

Očekuje se da će tokom predstojećeg ljeta u Banjaluci započeti rekonstrukcija distributivne toplovodne mreže te zamjena podstanica, a kada ovaj projekat bude završen, rezultiraće znatnim poboljšanjem u isporuci toplotne energije u onim naseljima gdje trenutno postoje problemi.

Potvrđeno je to za “Nezavisne novine” iz Gradske uprave Banjaluka, odakle procjenjuju da će ovaj projekat da traje dvije do tri godine, ali će tehnička dokumentacija, kada bude završena, dati više informacija.

Projekat će se finansirati iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

“Grad Banjaluka je zajedno s preduzećem ‘Eko toplane’ i sa EBRD-om usaglasio projektni zadatak za izradu tehničke dokumentacije, odnosno studije izvodljivosti kao i projekata za sanaciju mreže, što znači da je EBRD kao donator ove studije započeo proceduru izbora i zadatak konsultanta, te je u roku od 16 sedmica potrebno da se prikupe neophodni podaci za raspisivanje tendera”, kažu iz Gradske uprave.

U Banjaluci ima više od 200 kilometara trase distributivne mreže, a iz Gradske uprave Banjaluka ističu da nije moguće zamijeniti, niti je potrebno da se radi zamjena kompletne mreže, te će upravo ovaj projekat da procijeni koje su to kritične tačke i kritične dionice.

“Pet miliona evra EBRD je obezbijedio kroz ovaj projekat, a to je dovoljno da se sanira najkritičniji dio mreže”, uvjeravaju iz Gradske uprave Banjaluka.

Korisnik ovog kredita će biti grad Banjaluka, a iz Gradske uprave ističu da će se otplata vršiti u periodu od 10 godina.

“Potrebno je reći da će preduzeće ‘Eko toplane’  u potpunosti da otplaćuju ovaj kredit, grad je samo zvanično korisnik tog kredita, jer je mreža, po zakonu, vlasništvo grada”, napominju iz Gradske uprave.

Za sada je prerano govoriti u kojim gradskim naseljima bi trebalo da imaju kvalitetnije grijanje po okončanju ovih radova, s tim što iz Gradske uprave ističu da studija treba da da više informacija po ovom pitanju.

“Ali dosadašnje iskustvo pokazalo je da dio Nove varoši ima učestale probleme i prekide u snabdijevanju. Tu je i naselje Ante Jakić, koje takođe ima prekida u isporuci, tako da će ova naselja, između ostalog, nakon završetka projekta osjetiti znatno poboljšanje u isporuci toplotne energije”, naglašavaju iz Gradske uprave.

Toplovodna mreža u Banjaluci je stara decenijama, a njen veći dio datira još iz 1970. godine.

Zbog toga, kako ističu iz Gradske uprave, dolazi do čestih prekida u isporuci toplotne energije, te je osnovni problem upravo gubitak temperature, a samim tim dolazi do nezadovoljstva korisnika.

“Ali problem je i to što dug vremenski period nisu vršena značajna ulaganja, što dovodi do problema, te se vjeruje da će grad kroz ovaj projekat otkloniti postojeće probleme”, navode iz Gradske uprave.

(B.M)