Politika 25.11.2015.

Sanader izašao iz zatvora: Politikom se više neću baviti!

ČITANJE: 1 minuta
ivo-sanader
Nakon tri godine Ivo Sanader je slobodan i izašao je iz zatvora u Remetincu.

Pred zatvorom se danas poslijepodne okupio veliki broj novinara, ali i znatiželjnih građana koji su došli da vide trenutak izlaska Sanadera iz pritvora.

Ivo Sanader je pješke, u pratnji advokata Gorana Suića stigao pred kuću u Kozarčevoj ulici. Nije bio pričljiv.

Pred kućom ga je dočekao buket cvijeća, koji je ostavila komšinica.

– Ipak je bio dobar komšija – rekla je novinarima.

Suić je sa Sanaderom ušao u kuću. Nakon nekog vremena je izašao i vratio se sa automobilom u koji je ušao Sanader. Ne zna se kuda su se zaputili.

Ivo Sanader je slobodan bez ikakvih uslova i mjera opreza. Nakon tri godine izašao je iz zatvora u Remetincu. Dočekali su ga advokati. I veliki broj novinara:

– Izuzetan je osjećaj izaći na slobodu. Hvala porodici i prijateljima koji su imovinom garantovali za mene. Hvala i advokatima, moj odnos s njima prerastao je profesionalne okvire – poručio je Sanader odmah po izlasku izrazivši žaljenje što Hrvatska još nije postigla EU i NATO standarde kad je riječ o pravosuđu:

– Meni se za slična djela sudilo u četiri ili pet postupaka. Da su bili spojeni branio bih se sa slobode. Evidentno je da u mom slučaju više nije napravljeno, a to je da me se svaki čas može na temelju sad jednog, sad drugog postupka poslati u istražni zatvor ili pritvor. Mislim da je to kršenje ustavnih prava, konvencija i zakona – izjavio je Sanader dodavši da je zadovoljan što u Hrvatskoj ipak postoje instance koje mogu donijeti ispravnu presudu.

 

(Avaz)