Region 12.10.2022.

SANADER OSLOBOĐEN OPTUŽBI Nije kriv za ratno profiterstvo u aferi Hypo 

ČITANJE: 2 minute

Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer, oslobođen je optužbe u nepravosnažnoj presudi za ratno profiterstvo uponovljenom suđenju u aferi Hypo.

Zagrebački Županijski sud u ponovljenom postupku izrekao je nepravosnažnu presudu nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu iz 2018. godine jer je smatrao da na prvostepenom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a negativno uticalo na život ljudi i privredni potencijal države u ratu. Na početku ponovljenog suđenja sredinom jula ove godine negirao je krivicu za ratno profiterstvo, prenose hrvatski mediji.

Prvi put za Hypo sudilo mu se zajedno i za primanje mita od MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini i tad je za Hypo dobio tri i po godina zatvora. Vrhovni sud potvrdio je presudu i smanjio jedinstvenu kaznu, no 2014. ju je ukinuo Ustavni sud. Potom je 2018. za Hypo dobio dvije i po godina, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu.

Pravosnažno je osuđen za Planinsku, Ina-MOL i Fimi mediju, a presudom konačno su gotovi svi postupci koji se vode protiv Sanadera.

Prema optužnici, Hypo banka je tadašnjem zamjeniku ministra spoljnuh poslova Sanaderu krajem 1994. i početkom 1995. isplatila proviziju od 3,6 miliona kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupovinu zgrada ambasade.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiilaštva, u ratom uslovnom teškom finansijskom i ekonomskom stanju ostvario protivpravnu imovinsku korist koja je u nesrazmjeru s ugroženim osnovnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Vrhovni sud istakao je kako prvostepeni sud smatra da treba primijeniti Zakon o nezastarijevanju, dodajući da radnja krivičnog djela ratnog profiterstva sticanjem nesrazmjerne imovinske koristi mora biti rezultat svjesnog iskorištavanja ratnog stanja na štetu materijalnih uslova života stanovništva i privrednog potencijala države.

”Nejasno je u prvostupanjskoj presudi na koji način bi počinjenjem kaznenog djela s iznosom stečene imovinske koristi 3,6 milijuna kuna bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcioniranje države i bile ugrožene temeljne državne i društvene vrijednosti u ratu, odnosno bili ugroženi materijalni uvjeti života stanovništva”, pojasnio je sud.

(N.M.)