Vijesti 25.01.2016.

Sanela Kecman: Ubacili smo naš rad iz prve brzine u petu!

ČITANJE: 3 minute
sanela kecman
Načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje Sanela Kecman je u intervjuu za Press pojasnila ubrzan proces dobijanja građevinskih dozvola i novitete u legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, dva problema koji već godinama prave mnogo nesuglasica na relaciji građani – Gradska uprava.

Takođe, ona je prvi put objasnila šta su najveći problemi u oblasti prostornog uređenja i šta ovo odjeljenje može učiniti za njihovo efikasnije rješavanje.

Ranije se čekalo i po 10 mjeseci za dobijanje građevinske dozvole. Kakvo je sada stanje?

– U 2014. godini smo izvršili reorganizaciju odjeljenja. Formirani su novi odsjeci – Odsjek za legalizaciju i Odsjek za građenje, a najbitnije od svega jeste to što sad imamo tim za investicije, a čine ga pravnik, urbanista i građevinac, najstručniji ljudi odjeljenja. Oni su tu da bi pomogli investitoru u vezi sa svim predmetima koji su u našoj nadležnosti. Rezultat ove reorganizacije je taj što je ove godine izdato 40 odsto više građevinskih dozvola nego u 2014, a u budžetu grada ostvaren je prihod od 14 miliona KM, odnosno skoro tri miliona više od planiranog za 2015. Nastavićemo i u ovoj godini ovim tempom, a planirani budžet za 2016. godinu 17,5 miliona KM.

Koji je prvi korak nekog investitora u procesu dobijanja građevinske dozvole?

– Prvo ide izdavanje lokacijskih uslova. Za velike investicije investitor se obraća odjeljenju, gdje zadužimo referenta, koji daje sve smjernice, koordinira rad sa ostalim odjeljenjima u upravi, sa projektnim kućama – da ne bi bilo vraćanja predmeta, korekcija i gubitka vremena. To je velika promjena u odnosu na način na koji se radilo prije, narodski rečeno, ubacili smo naš rad iz prve brzine u petu. Na početku je potrebno da se dostavi šest elaborata. Tada radnu varijantu razradimo, riješimo sve eventualne probleme i onda je lako izdati lokacijske uslove. Prije su predmeti dodjeljivani različitim referentima, neki su bili možda sa manje iskustva, a bila je prisutna velika doza subjektivizma, tako da je bilo puno primjedbi.

Koje još poteze planirate da povučete?

 

– Razmatramo mogućnost preraspodjele postojećih kadrova u odjeljenju, da bismo pojačali tim za investicije i da bismo ostvarili brže rješavanje predmeta.

Kakvo je stanje sa legalizacijom bespravno izgrađenih objekata?

 

– To je već fenomen za sebe. Uvijek se kalkuliše sa onih 20.000 bespravno izgrađenih objekata, a u suštini grad nikada nije uradio potpunu evidenciju. To je procjena koja je urađena negdje 2005. godine. Grad je još 2008. donio odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata i tada je bila najveća zainteresovanost. Trenutno imamo u odjeljenju 3.000 zahtjeva iz 2008, a najveći problem su obično neriješeni imovinski odnosi i to što su objekti urađeni mimo pravila struke. Ono što novo zakonsko rješenje nudi jeste mogućnost privremenog zadržavanja, čak i ako su neriješeni imovinski odnosi. Ovo je izmjena od 31. decembra 2015.

Šta to znači konkretno?

 

– To znači da ukoliko investitor dostavi dokaz da je u posjedu zemljišta, bez obzira na to što pravo svojine nije upisano u zemljišne knjige, on može dobiti privremeno zadržavanje objekta i u momentu kada riješi imovinske odnose može dobiti trajno rješenje. Naravno, mora dostaviti dokaz da je u postupku rješavanja imovinskih odnosa.

Da li očekujete u ovoj godini povećano interesovanje za legalizaciju?

 

– Već se osjeti to povećanje. Građani su počeli podnositi zahtjeve, ali naš mentalitet je takav da uvijek čekamo krajnji rok, pa veći priliv očekujem krajem godine.

(Press)