Politika 26.01.2021.

SANJA VULIĆ: Uputila sam poslaničko pitanje CIK-u, stoprocentni broj glasova sumnjiv samo u Doboju

ČITANJE: 1 minuta

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je nakon nelegalne odluke nezakonito imenovanih članova CIK-a BiH da se na velikom broju biračkih mjesta ponove izbori u Doboju i Srebrenicu zbog, kako su naveli, neregularnosti, “Doboj je na meti kritika isfrustriranih lica koji su čak i članove CIK-a ubijedili da kandidat na biračkom mjestu ne može imati 100 odsto podršku birača.

“Najglasniji među njima je lider PDP-a Branislav Borenović koji je zaboravio na 100 odsto podršku na 21 biračkom mjestu ne tako davne 2018. godiine. Prate ga i njegove kolege i to Dragan Mektić, Maja Dragojević Stojić, Mladen Bosić, Mirko Šarović, Nebojša Popić, Aleksandra Pandurević, Dobrica Pucalović, Srđan Todorović…”, istakla je Vulićeva.

Ona je navela da sve ove navode može da provjeri bilo ko od građana na zvaničnoj stranici CIK-a BiH http://www.izbori.ba.

Vulićeva je istakla da je iskoristila svoje poslaničko pravo, te je, u skladu sa članom 170 Poslovnika o radu Predstavničkog doma parlamenta BiH, uputila poslaničko pitanje CIK BiH.

Ona je u svom poslaničkom pitanju navela nekoliko primjera koji potvrđuju da proteklih godina podrška od 100 odsto pojedinačnim kandidatima nije bila sumnjiva, a danas, nakon lokalnih izbora jeste.

“Ako je moguće imati 100 odsto podrške, kako je sve ove godine ta pojava bila legitimna? Kako su ove pojave bile demokratske, legalne i legitimne i da li je riječ o vašoj naklonjenosti strankama/kandidatima ili ste mijenjali pravila izbornog procesa i ista zadržali samo za sebe? Da li ste ograničili biračima za koliko ljudi na listi mogu glasati a da javnost o tome niste upoznali”, navela je Vulićeva u poslaničkom pitanju.

(SB/Srna)