Vijesti 28.11.2019.

“SANJAM SVIJET, VIDIM SVIJET”: Humanitarno veče Udruženja “Mrvice” za nabavku medicinske opreme

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je sinoć održano humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za nabavku lasera i potrebne opreme koja će terapijskim tretmanima spriječiti oštećenje ili potpuni gubitak vida kod prijevremeno rođene djece, za šta je potrebno oko 92.000 KM.

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Srpskoj “Mrvice” sinoć su u banjalučkom hotelu Bosna organizovali donatorsku veče “Sanjam svijet, vidim svijet” sa ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu oftamološke opreme za specijalističke preglede u Univerzitetsko-kliničkom centru za prijevremeno rođene bebe.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naveo je da je u Srpskoj, u odnosu na ukupan broj poroda, 12 odsto prijevremeno rođene djece.

– Srećan sam što večeras učestvujem u ovoj humanitarnoj akciji. Moramo pomoći prijevremeno rođenim bebama i drago mi je što se šira društvena zajednica uključila u nabavku potrebne opreme – rekao je Šeranić novinarima.

On kaže da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite uvijek na raspolaganju ljudima kojima je pomoć potrebna.

Predsjednik Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” Danka Mirjanić istakla je da je od izuzetne važnosti da bude nabavljena oprema koja će pomoći u ranoj dijagnostici određenih promjena i praćenju poremećaja, kao i adekvatnom liječenju nakon pravovremene dijagnostike.

– Laser se neće koristiti samo za liječenje retinopatije koja se najčešće javlja kod prijevremeno rođene djece, već i u liječenju drugih oftalmoloških oboljenja, kao što je glaukom ili tumorska oboljenja oka – rekla je Mirjanićeva i dodala da će u narednih nekoliko dana biti saopšten iznos sredstava koji je večeras prikupljen.

Tokom mjeseca novembra biće aktivan i humanitarni broj 1415 putem kojeg svi ljudi dobrog srca mogu da doniraju jednu KM za nabavku potrebne opreme.

Humanitarno veče, kojem su prisustvovale zvanice iz javnog, političkog i društvenog života Republike Srpske, organizovalo je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

(RTRS)

Oznake: Alen Šeranić