Svijet 26.07.2021.

SANKCIJE: Sve veći broj država u EU uvodi strožije mjere za nevakcinisane osobe

ČITANJE: 3 minute

Dok tempo cijepljenja protiv covida-19 u Europi pokazuje znakove usporavanja, nacionalni čelnici u potrazi su za odgovorima na ključnu dilemu sljedeće faze imunizacije – kako uvjeriti nevoljne građane da prime injekciju u nadlakticu.

Od gotovinskih isplata do mobilnog prometa, od besplatnih posjeta nogometnim stadionima do besplatnog roštilja, europski su dužnosnici posegnuli za nizom mamaca kako bi nagovorili građane na cijepljenje, piše CNN.

U posljednje vrijeme, dok se delta soj širi kontinentom i prijeti izazivanjem još jedne runde lockdowna u jeku ljeta, neki čelnici umjesto mrkve posežu za batinom. U ranim satima ponedjeljka francuski parlament usvojio je zakon koji od kolovoza zahtijeva “zdravstvenu propusnicu” s dokazom o cijepljenju ili negativnim PCR testom za ulazak u restorane, barove i za duža putovanja vlakovima i avionima, prenosi index.hr.

“Proširit ćemo zdravstvenu propusnicu što je više moguće kako bismo potaknuli što više građana da se cijepe”, objasnio je francuski predsjednik Emmanuel Macron sredinom srpnja, kada je najavio spomenuti zakon. Također je rekao da će cijepljenje od 15. rujna biti obavezno za zdravstvene radnike te je nagovijestio mogućnost da cijepljenje postane obavezno za svakoga ako se epidemija pogorša.

Grčka otišla korak dalje

Suočena s porastom zaraze i prijetnjom ključnoj turističkoj industriji, Grčka je sredinom srpnja otišla korak dalje od Francuske, zabranivši necijepljenima pristup zatvorenim prostorima u restoranima, barovima, kafićima i kinima. Također je naredila obvezno cijepljenje za zdravstvene radnike.

Italija je u travnju naložila obavezno cijepljenje za zdravstvene radnike i ljekarnike, a u četvrtak je najavila uvođenje sličnih ograničenja u zatvorenim prostorima za sve stanovnike bez dokaza o imunitetu. “Poruka koju kao vlada želimo poslati je da se cijepite! Cijepite se! Cijepite se!” rekao je talijanski ministar zdravlja.

Isključivanje necijepljenih iz raznih područja društvenog života posljednje je među mnogim ograničenjima koja su nekad bila nezamisliva u zapadnim demokracijama, a sada postaju uobičajena. Ti potezi su izazvali proteste i potaknuli raspravu o tome treba li cijepljenje prepustiti individualnom izboru ili ga država treba zahtijevati za opće dobro.

“Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se zapravo tolerirati certifikati za covid-19, jer u ožujku 2020. nitko nije pomislio da se jedna zapadna zemlja može zaključati, a upravo se to dogodilo”, rekao je za CNN dr. Oliver Watson, istraživač koji modelira transmisiju covida-19 na londonskom Imperial Collegeu, te je dodao da nije sasvim jasno hoće li prisilno cijepljenje građana biti uspješno:

“Prethodne studije koje su proučavale utjecaj obaveze na prihvaćanje cjepiva vjerojatno neće objasniti bezbroj razloga zbog kojih će se oklijevanje prema cijepljenju protiv covida-19 vrlo razlikovati od zahtjeva za cijepljenjem protiv ospica u djetinjstvu.”

Obavezno cijepljenje

Obavezno cijepljenje ne podržavaju baš svi. Više od 160.000 ljudi sudjelovalo je u subotu u prosvjedima protiv francuskih epidemioloških mjera, pozivajući vladu da ukine nova pravila. Parižanin Axel Miaka Mia razbjesnio se kad je čuo za planove. “Apsolutno sam protiv toga”, rekao je u utorak za CNN. To ne znači da je Miaka Mia olako shvatio pandemiju. Prošlu je godinu proveo zabrinut za zdravlje svojih roditelja i starijih članova obitelji.

(SB)

Oznake: vakcinacija