ŠANSA ZA RAZVOJ TURIZMA Banjaluka još čeka da dobije banju

Rekonstrukcija prostora Banjsko-rekreativnog centra Srpske Toplice, u kojem Gradska uprava Banjaluka vidi veliku šansu za razvoj banjskog turizma, trebalo bi da počne iduće godine.

Vlasnik ovog kompleksa, građanima poznatijeg pod nazivom bazeni Šeher, jeste Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, koji je krajem maja prošle godine na licitaciji kupio ovaj prostor za 1,08 miliona KM, ali se od tada situacija ne trenu nije promijenila.

– Radimo na tome da završimo formalno-pravne procedure kao što je usvajanje projekta i javne nabavke. Očekujemo da se ove godine steknu formalno-pravni uslovi i da iduće godine počnemo sa rekonstrukcijom. S obzirom na važnost projekta za građane Banjaluke i sve naše goste, puno pažnje će se posvetiti kreiranju idejnog rješenja i planiranju tako da se o tačnom početku radova može govoriti tek kada se završi ta faza – rekli su u “Zotoviću”.

Iako se čeka izrada projekta u ovoj ustanovi su rekli da će postojeći objekat zadržati horizontalne i vertikalne gabarite, ali da će postojeći sadržaji biti gotovo u potpunosti promijenjeni zbog njihove dotrajalosti i devastiranosti.

– Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korištenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja kao što su bazeni, velnes, fitnes i slično – rekli su u “Zotoviću”.

Rekonstrukcija prostora banje u Toplicama će zahtijevati određena ulaganja, a u “Zotoviću” su rekli da će precizne podatke po potrebnim sredstvima imati tek nakon završenih postupka javnih nabavki.

– Planirano je finansiranje iz sopstvenih sredstava i sredstava Vlade Republike Srpske – kazali su u “Zotoviću”.

U Turističkoj organizaciji grada Banjaluka su rekli da su izvorišta u Srpskim Toplicama jedina te vrste na području grada.

– Nažalost, već duže vrijeme banjski centar nije u funkciji tako da Banjaluka trpi u smislu razvoja banjskog turizma, ali mi se nadamo da će ta lokacija uskoro doživjeti transformaciju i da će biti namijenjena rekreativcima, a ne samo isključivo liječenju – rekli su u TOBL.

Dodaju da je pored izvorišta i sama lokacija banje zanimljiva.

– Nalazi se nadomak grada, kraj rijeke Vrbas, a okružuju je izletišta na Banj brdu i Suturliji. Pored banjskog centra nalazi se kupalište sa šest prirodnih kada poznatije pod nazivom Vrućica, koje je atrakrivno za građane i turiste koji dolaze da se relaksiraju – kazali su u TOBL.

Vlada RS je 2013.  dala saglasnost za prenos ugovora o koncesiji za eksploataciju termomineralne vode sa BRC “Šeher” na Zavod “Dr Miroslav Zotović”. Pomenuti objekat je zaplijenila nekadašnja Balkan investment banka, a kasnije Banka Srpske od tadašnjeg vlasnika bazena Džemila Kobilja, jer nije plaćao kredit. Na licitaciji u maju 2018.  Zavod je kupio ovaj objekat od Banke Srpske u stečaju.

Stari most u Toplicama postaje pješačka zona

Pored banje, ove godine je, prema najavama iz Gradske uprave, planirano otvaranje jednog velikog gradilišta, odnosno gradnja novog mosta u Srpskim Toplicama. Prema dosadašnjim procjenama, vrijednost novog, koji će se graditi 250 metara uzvodno od postojećeg mosta, iznosiće oko dva miliona KM.

Grad je sa predstavnicima Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ dogovorio da se sadašnji most u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje dodatno uredi i transformiše u pješački most, dok bi se novi most za prelaz vozila gradio.

(Srpskainfo)

Iz dva marketa u Banjaluci ukrao kozmetičke proizvode

Policija je u Banjaluci uhapsila B.M. koji se sumnjiči da je izvršio dva krivična djela “Krađa”. Naime, 24.01.2020. godine, od strane ovlaštenih lica dva banjalučka marketa, prijavljeno je da su otuđeni kozmetički proizvodi u ukupnoj vrijednosti od oko 500 KM. Kod B.M. pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem

Ispod vozila u Lazarevu nisu postavljene eksplozivne naprave

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka postupili su po prijavi da je ispod vozila u Ulici Branka Popovića u ovom gradu nepoznato lice postavilo predmet, a uviđajem je utvrđeno da nije riječ o eksplozivnim napravama. U saopštenju iz Policijske uprave dodaje se da je rad na ovom predmetu u toku, te da je o događaju obaviješten dežurni

“Sirano de Beržerak” na banjalučkoj sceni

U Dječijem pozorištu Republike Srpske počeo je rad na prvoj ovogodišnjoj predstavi “Sirano de Beržerak” beogradskog dramskog pisca Igora Bojovića, a reditelj Jug Radivojević juče je s banjalučkim ansamblom održao prvu čitaću probu teksta.

Servisne informacije za 27. januar

Servisne informacije za ponedjeljak, 27. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se tri krivična djela. Javni red i mir je narušen tri puta. Dogodilo se pet saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U

Poginula i ćerka Kobija Brajanta

Tragične vesti stižu iz Sjedinjenih Američkih Država, pored Kobija Brajanta u padu helikoptera poginula je i njegova ćerka Điđi Brajant (13g), prenosi ESPN. Kako je preneo novinar Adrijan Vojnarovski, Brajant je zajedno sa ćerkom išao na košarkašku utakmicu kada se helikopter srušio. Pored Kobija i Điđi, u helikopteru su bili “još jedan igrač i roditelj”,

Sumnjiva naprava ispod automobila u naselju Lazarevo

Pripadnici PU Banjaluka nalaze se u banjalučkom naselju Lazarevo, gdje je prijavljeno da se ispod dva automobila nalazi sumnjiva naprava, nalik eksplozivu. Policiji je večeras oko 19.30 sati prijavljeno da se sumnjivo lice mota oko automobila u banjalučkom naselju Lazarevo. U prvi mah, učinilo se kao da je riječ o bombi, ali nakon protivdiverzionih pregleda,

POLICIJA NA NOGAMA U banjalučkom naselju Lazarevo bombe ispod automobila (FOTO)

Nepoznate eksplozivne naprave nalaze se ispod dva automobila u banjalučkom naselju Lazarevo.  Policija je obezbijedila mjesto sa trakama. Uviđajna ekipa treba doći. Prema nezvaničnim informacijama naprave su ispod dva automobila firme Motorex. Čeka se Antiteroristička jedinica. Iz PU Banjaluka su potvrdili da je policija obaviještena i da utvrđuju činjenice, te sa za sada ne mogu