ŠANSA ZA RAZVOJ TURIZMA Banjaluka još čeka da dobije banju

Rekonstrukcija prostora Banjsko-rekreativnog centra Srpske Toplice, u kojem Gradska uprava Banjaluka vidi veliku šansu za razvoj banjskog turizma, trebalo bi da počne iduće godine.

Vlasnik ovog kompleksa, građanima poznatijeg pod nazivom bazeni Šeher, jeste Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, koji je krajem maja prošle godine na licitaciji kupio ovaj prostor za 1,08 miliona KM, ali se od tada situacija ne trenu nije promijenila.

– Radimo na tome da završimo formalno-pravne procedure kao što je usvajanje projekta i javne nabavke. Očekujemo da se ove godine steknu formalno-pravni uslovi i da iduće godine počnemo sa rekonstrukcijom. S obzirom na važnost projekta za građane Banjaluke i sve naše goste, puno pažnje će se posvetiti kreiranju idejnog rješenja i planiranju tako da se o tačnom početku radova može govoriti tek kada se završi ta faza – rekli su u “Zotoviću”.

Iako se čeka izrada projekta u ovoj ustanovi su rekli da će postojeći objekat zadržati horizontalne i vertikalne gabarite, ali da će postojeći sadržaji biti gotovo u potpunosti promijenjeni zbog njihove dotrajalosti i devastiranosti.

– Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korištenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja kao što su bazeni, velnes, fitnes i slično – rekli su u “Zotoviću”.

Rekonstrukcija prostora banje u Toplicama će zahtijevati određena ulaganja, a u “Zotoviću” su rekli da će precizne podatke po potrebnim sredstvima imati tek nakon završenih postupka javnih nabavki.

– Planirano je finansiranje iz sopstvenih sredstava i sredstava Vlade Republike Srpske – kazali su u “Zotoviću”.

U Turističkoj organizaciji grada Banjaluka su rekli da su izvorišta u Srpskim Toplicama jedina te vrste na području grada.

– Nažalost, već duže vrijeme banjski centar nije u funkciji tako da Banjaluka trpi u smislu razvoja banjskog turizma, ali mi se nadamo da će ta lokacija uskoro doživjeti transformaciju i da će biti namijenjena rekreativcima, a ne samo isključivo liječenju – rekli su u TOBL.

Dodaju da je pored izvorišta i sama lokacija banje zanimljiva.

– Nalazi se nadomak grada, kraj rijeke Vrbas, a okružuju je izletišta na Banj brdu i Suturliji. Pored banjskog centra nalazi se kupalište sa šest prirodnih kada poznatije pod nazivom Vrućica, koje je atrakrivno za građane i turiste koji dolaze da se relaksiraju – kazali su u TOBL.

Vlada RS je 2013.  dala saglasnost za prenos ugovora o koncesiji za eksploataciju termomineralne vode sa BRC “Šeher” na Zavod “Dr Miroslav Zotović”. Pomenuti objekat je zaplijenila nekadašnja Balkan investment banka, a kasnije Banka Srpske od tadašnjeg vlasnika bazena Džemila Kobilja, jer nije plaćao kredit. Na licitaciji u maju 2018.  Zavod je kupio ovaj objekat od Banke Srpske u stečaju.

Stari most u Toplicama postaje pješačka zona

Pored banje, ove godine je, prema najavama iz Gradske uprave, planirano otvaranje jednog velikog gradilišta, odnosno gradnja novog mosta u Srpskim Toplicama. Prema dosadašnjim procjenama, vrijednost novog, koji će se graditi 250 metara uzvodno od postojećeg mosta, iznosiće oko dva miliona KM.

Grad je sa predstavnicima Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ dogovorio da se sadašnji most u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje dodatno uredi i transformiše u pješački most, dok bi se novi most za prelaz vozila gradio.

(Srpskainfo)

DODIK: U Sporazumu sve piše, ne pristajem ni na kakve kompromise

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dan nakon sjednice Predsjedništva BiH, izjavio je da u Sporazumu koji su potpisali trojica lidera, sve jasno piše i da zbog toga neće pristati ni na kakve kompromise. Za Dodika, sa formiranjem vlasti ne treba da se kalkuliše. Riječ je, kaže, o legitimnom predstavljanju i podsjeća, da se dobro

Šef Delegacije EU uživao u dajak čamcu na Vrbasu

Kao što je najavio u svojoj prvoj posjeti banjalučkom Nektar Dajak Klubu, i to na njegovu ličnu želju, Ambasador Lars-Gunnar Vigemark šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH osjetio je čari vožnje u banjalučkom dajak čamcu. Vigemark je nakon vožnje simbolom Banjaluke rekao da je uživao na rijeci Vrbas. Šef

DRUGAČIJI PRISTUP Olakšice onima koji pravilno razdvajaju otpad

Umjesto eko-kontejnera, čija primjena nije baš zaživjela u Banjaluci, Gradska uprava i „Čistoća“ pripremaju novi projekat selektivnog prikupljanja otpada, koji će se potom reciklirati. Kako su nam potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, drugačiji pristup u razdvajanju otpada počeće se primjenjivati u idućoj godini. Za početak, u planu imaju jedan kvart u Novoj Varoši, nakon

Banjalučkoj pjesnikinji Tanji Stupar Trifunović regionalna književna nagrada “Risto Ratković”

Tanja Stupar Trifunović iz Banjaluke dobitnica je ovogodišnje nagrade “Risto Ratković” za knjigu poezije “Razmnožavanje domaćih životinja”, jednoglasno je odlučio žiri. Za nagradu je konkurisalo 50 autora iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. U najuži krug ušle su i knjige “Pesme iz limba” Nenada Miloševića, “Kao kiša u japanskim filmovima” Feride Duraković, “Vrtlog” Ilhana

Zapečaćen auto-otpad kod Banjaluke, danas ga ponovo pretresaju

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske nastavili su i danas pretres auto-otpada u vlasništvu lica čiji su inicijali P.D. u Barlovcima kod Banjaluke, a po zahtjevu Poreske uprave Srpske, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović. Miljanovićeva je naglasila da se u

HUMANITARNA AKCIJA: Trogodišnjoj Milici Jeličić potrebna pomoć za liječenje

Građani Prijedora su se digli na noge, kako bi što brže skupili novac, koji je potreban za liječenje trogodišnje Milice Jeličić iz prijedorskog naselja Ljeskare. Ovoj djevojčici je dijagnostifikovan tumor kičmene moždine, a trenutno se sa svojom majkom Marijanom nalazi u Beogradu, u Klinici za majku i dijete. Ovih dana treba da primi osam terapija,

Hahn o sporazumu Dodika, Izetbegovića i Čovića: Morate ispoštovati rok koji ste postavili

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn odaslao je poruku liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se drže roka koji su postavili nakon što su 5. augusta potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara. “Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju