ŠANSA ZA RAZVOJ TURIZMA Banjaluka još čeka da dobije banju

Rekonstrukcija prostora Banjsko-rekreativnog centra Srpske Toplice, u kojem Gradska uprava Banjaluka vidi veliku šansu za razvoj banjskog turizma, trebalo bi da počne iduće godine.

Vlasnik ovog kompleksa, građanima poznatijeg pod nazivom bazeni Šeher, jeste Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, koji je krajem maja prošle godine na licitaciji kupio ovaj prostor za 1,08 miliona KM, ali se od tada situacija ne trenu nije promijenila.

– Radimo na tome da završimo formalno-pravne procedure kao što je usvajanje projekta i javne nabavke. Očekujemo da se ove godine steknu formalno-pravni uslovi i da iduće godine počnemo sa rekonstrukcijom. S obzirom na važnost projekta za građane Banjaluke i sve naše goste, puno pažnje će se posvetiti kreiranju idejnog rješenja i planiranju tako da se o tačnom početku radova može govoriti tek kada se završi ta faza – rekli su u “Zotoviću”.

Iako se čeka izrada projekta u ovoj ustanovi su rekli da će postojeći objekat zadržati horizontalne i vertikalne gabarite, ali da će postojeći sadržaji biti gotovo u potpunosti promijenjeni zbog njihove dotrajalosti i devastiranosti.

– Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korištenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja kao što su bazeni, velnes, fitnes i slično – rekli su u “Zotoviću”.

Rekonstrukcija prostora banje u Toplicama će zahtijevati određena ulaganja, a u “Zotoviću” su rekli da će precizne podatke po potrebnim sredstvima imati tek nakon završenih postupka javnih nabavki.

– Planirano je finansiranje iz sopstvenih sredstava i sredstava Vlade Republike Srpske – kazali su u “Zotoviću”.

U Turističkoj organizaciji grada Banjaluka su rekli da su izvorišta u Srpskim Toplicama jedina te vrste na području grada.

– Nažalost, već duže vrijeme banjski centar nije u funkciji tako da Banjaluka trpi u smislu razvoja banjskog turizma, ali mi se nadamo da će ta lokacija uskoro doživjeti transformaciju i da će biti namijenjena rekreativcima, a ne samo isključivo liječenju – rekli su u TOBL.

Dodaju da je pored izvorišta i sama lokacija banje zanimljiva.

– Nalazi se nadomak grada, kraj rijeke Vrbas, a okružuju je izletišta na Banj brdu i Suturliji. Pored banjskog centra nalazi se kupalište sa šest prirodnih kada poznatije pod nazivom Vrućica, koje je atrakrivno za građane i turiste koji dolaze da se relaksiraju – kazali su u TOBL.

Vlada RS je 2013.  dala saglasnost za prenos ugovora o koncesiji za eksploataciju termomineralne vode sa BRC “Šeher” na Zavod “Dr Miroslav Zotović”. Pomenuti objekat je zaplijenila nekadašnja Balkan investment banka, a kasnije Banka Srpske od tadašnjeg vlasnika bazena Džemila Kobilja, jer nije plaćao kredit. Na licitaciji u maju 2018.  Zavod je kupio ovaj objekat od Banke Srpske u stečaju.

Stari most u Toplicama postaje pješačka zona

Pored banje, ove godine je, prema najavama iz Gradske uprave, planirano otvaranje jednog velikog gradilišta, odnosno gradnja novog mosta u Srpskim Toplicama. Prema dosadašnjim procjenama, vrijednost novog, koji će se graditi 250 metara uzvodno od postojećeg mosta, iznosiće oko dva miliona KM.

Grad je sa predstavnicima Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ dogovorio da se sadašnji most u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje dodatno uredi i transformiše u pješački most, dok bi se novi most za prelaz vozila gradio.

(Srpskainfo)

PAROVIMA TREBA VIŠE OD 2.500 KM U najavi veća finansijska pomoć za vantjelesnu oplodnju

Grad Banjaluka trebalo bi da poveća pojedinačne iznose za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje koje dodjeljuje parovima na javnom konkursu. Iz gradskog budžeta godinama se sufinansira pokušaj vantelesne oplodnje, a parovima koji prirodnim putem ne mogu dobiti bebu dodjeljuje se jednokratna pomoć od 2.500 KM. Prijaviti se mogu žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na

ANALIZA: Kako su po izbornim jedinicama raspoređene Nešićeve i Pavićeve pristalice u DNS-u?

Godinu dana nakon posljednjih opštih izbora, DNS preživljava najteže trenutke od osnivanja. Nekad čuvena “šestorka” unutar ove stranke, redom miljenici Marka Pavića, podijelila se u dva tabora, s dobrim izgledima da Nenad Nešić preuzme vođenje stranke, i pored svih protivljenja. Ako se desi suprotno, postaviće se pitanje daljeg opstanka DNS-a na politićkoj mapi RS. Krenimo

Smijeh i dječja pjesma na otvaranju “Snješkova”

U Dječijem pozorištu RS danas u 18 časova svečano je otvoreno “Snješkovo”. Vesela dječica sa svojim roditeljima uživali su u zabavi ali i u dobro poznatim likovima Snješka, Deda Mraza, ali i čarobnjaka Merlina i popularne Maše. Mališane je zabavljala vesela i raizgrana ekipa iz banjalučkog dječijeg hora “Vrapčići”. “Snješkovo” je, nakon sedam godina, po

SOCIJALISTI PREDLAŽU: Dragutin Škrebić kandidat za načelnika opštine Teslić

Opštinski odbor Socijalističke partije u Tesliću ne namjerava da ima pasivnu ulogu na lokalnim izborima iduće godine, o čemu svjedoči i objava SP na društvenim mrežama da za načelnika ove opštine predlažu Dragutina Škrebića, odnedavnog direktora Inspektorata Republike Srpske i ranijeg predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS. Objavu prenosimo u cijelosti. “Dana 12. 12. 2019. godine