Vijesti 15.04.2016.

Sanski Most: Učenica dizajnirala robota za čišćenje stakla

ČITANJE: 1 minuta
sanski most ucenica
Emina Hotić, učenica četvrtog razreda Mješovite škole iz Sanskog Mosta, izradila je idejni projekat za robota za čišćenje vertikalnih staklenih površina, koji je na nedavno održanom naučnom takmičenju srednjoškolaca – BiH naučnoj olimpijadi u Sarajevu, uvršten među pet najoriginalnijih.

“Primijetila sam da je veliki problem kako očistiti staklene fasade na visokim zgradama, pa sam došla na ideju da smislim robota koji bi to radio umjesto ljudi”, kaže ova talentovana djevojčica.

Dodaje kako robota čini pokretni mehanizam u vidu gusjenica i vakuum pumpi koje mu omogućavaju da se održi i kreće po okomitim površinama, te sistem špricaljki i četki kojima se na staklo nanosi i potom briše tečnost za čišćenje.

U tijelu robota bio bi ugrađen sistem filtracije koji bi omogućavao da se upotrijebljena tečnost koristi u više navrata, a pokretao bi ga elektromotor koji bi energiju crpio iz sunčevog panela ugrađenog na njegovoj gornjoj površini.

“Upravljanje robotom bilo bi daljinsko, preko kontrolne jedinice, čime bi se onemogućilo da se neko povrijedi ili nastrada usljed pada s velike visine”, kaže Hotićeva.

Prema njenim riječima, u proteklom periodu primila je pozive od više domaćih firmi koje su pokazale veliko interesovanje za njen projekat i ona uskoro očekuje njegovu realizaciju.

(Nezavisne novine)