Vijesti 31.03.2016.

“Saobraćajno čvorište kod Kastela jedan od prioriteta Banjaluke”

ČITANJE: 2 minute
slobodan_gavranovic
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je u toku priprema dokumentacije za realizaciju regulacionog plana za saobraćajno čvorište kod tvrđave “Kastel”, čija bi infrastrukturna investicija iznosila 19 miliona KM.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Banjaluka usvojena je odluka o donošenju Regulacionog plana za saobraćajno čvorište kod tvrđave “Kastel”, čija je osnovna težnja bila određivanje najpovoljnije trase nove saobraćajne površine, u odnosu na zatečeno stanje.

“To je jedan od prioriteta Banjaluke za koji sam siguran da će u najkraćem roku biti realizovan”, rekao je Gavranović novinarima tokom pauze zasjedanja gradske Skupštine.

On je istakao da će dio sredstava za ovaj projekat grad izdvojiti iz budžeta, dok će dio biti obezbijeđen kreditom.

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka iz Ujedinjene Srpske Milenko Jaćimović smatra da je regulacioni plan saobraćajnog čvorišta kod tvrđave “Kastel” jedan od najznačajnijih planova za taj dio grada.

On je naveo da će ovaj plan riješiti sobraćajno čvorište na Bulevaru cara Dušana izgradnjom kružnog toka sa više saobraćajnih traka, te novom saobraćajnicom i mostom sa dvije saobraćajne trake u jednom pravcu.

“Kružni tokovi kao saobraćajna infrastruktura pet puta ubrzavaju tok sabraćaja, te smanjuju potrošnju energenata i povećavaju bezbjednost saobraćaja”, rekao je Jaćimović.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada usvojena je i odluka o izradi Zoning plana područja posebne namjene “Park šume Starčevica”.

U obrazloženju, uz Prijedlog odluke, navodi se da je zbog evidentne ugroženosti ovog područja nekontrolisanim i nenamjenskim pristupom velikog broja korisnika neophodno cjelovito sagledati sve vrijednosti, potrebe i ciljeve, odnosno utvrditi način zaštite i pravce razvoja ovog vrijednog prostora.

U nastavku sjednice Skupšine grada Banjaluka biće, između ostalog, razmatran Izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za prošlu godinu, kao i Izvještaj o radu za prošlu i program rada za ovu godinu Centra za razvoj i unapređenje sela.

(Agencije)