Vijesti 29.06.2016.

Saopštenje za javnost Rekreativne zone Banjaluka povodom slučaja na Banj brdu

ČITANJE: 3 minute

Inicijativa građana “Rekreativna zona Banjaluka” oglasila se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelini, bez ispravke.

Inicijativa građana Rekreativna zona Banja Luka osuđuje vandalizam i upozorava predstavnike Gradske uprave

Dana 26.6.2016. godine oko 21.30, sada već lice poznato istražnim organima, je mobilijar koji su građani postavili izgurao van pješačke staze. Slučaj je prijavljen policiji i očekujemo epilog ovakvog vandalskog čina.

„Ne mogu posmatrati ovaj slučaj – vandal koji ide po brdu i ruši klupe, kante za otpatke itd – kao da je baš slučajnost. Ne vjerujem da jeste. I to u baš u trenucima kada građani polako, ali konačno, počinju shvatati stvarno stanje stvari oko nas, a posebno, u ovom slučaju, u vezi sa svime što se dešava u Rekreativnoj zoni BL.

Baš sad, da se pojavi ta osoba? Bez obzira na moja uvjerenja, vandalizam je tu. Ne razumijem kako niko sa viših instanci nema interes (da ne kažem obavezu) da odmah i hitno reaguje. Svjesna sam da su građani oni, koji bi trebalo da reaguju. Glasno. Veliki broj rekreativaca je pomogao i pomaže, da se klupe i sve ostalo “vrati na svoje”. Mi svakako nećemo odustati. No pasaran!“ – poručuje Jelena Šobić. član inicijative građana.

Goran Pivašević, ovom prilikom izjavljuje: „Tačno prije godinu dana inicijativa građana “Rekreativna zona Banjaluka” je pokrenula akciju u izradi upravo ovih klupa koje danas svi koristimo i koje zajedno sa ostalim mobilijarom trebamo čuvati.

Pored klupa, u proteklom periodu uspjeli smo sa privrednim subjektima unaprijediti prostor sa novim kantama za otpatke, info tablama i putokazima. Veoma je bitno što su građani u ovom slučaju prijavljivanja vandala policiji prikazali brigu, o Rekreativnoj zoni grada i njenim sadržajima koje svi svakodnevno koristimo.
Na isti način neophodno je očuvanje bilo kojeg javnog prostora u gradu. Takođe, dobra saradnja građana sa policijom je pokazala da se svako ko je sklon uništavanju javnog dobra može sankcionisati. Mediji su takođe jedna od važnih karika koji bi ovu brigu građana o očuvanju javnog dobra uvijek trebali prikazati kao dobar primjer učešća građana i saradnje sa policijom, kako bi u budućnosti dobili još više takvih primjera.“
Na kraju iz inicijative poručuju: „Ovo je samo jedan od primjera gdje su skoro svi članovi društva uticali na određenu pozitivnu promjenu.

Građani sakupili novac i donirali klupe gradu, građani prijavili izgrednika uz podršku čuvarske službe na Banj brdu, mediji prenijeli vijest i proširili informaciju, policija privela počinioca i u toku je obrada…

Šta su gradske institucije uradile po ovom pitanju? Za sada čini se da jedino vrijedno od gradske uprave što je bilo, jeste formiranje čuvarske službe koja pomaže u očuvanju javnog dobra.

Pored njih potrebni su i rendžeri koji bi vodili brigu o širem području. Ljudi koji zaista utiču na zaštitu javnog dobra, a ne ovolika administracija čija korisnost je jako upitna“, dodaje Tihomir Dakić.