Politika 09.07.2020.

ŠAPIĆ: Srbi, ne dižite ruku jedni na druge

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić saopštio je danas da svako ima pravo na protest, ali da onaj ko ugrožava bezbjednost građana mora biti procesuiran i pozvao građane Srbije da ne dižu ruku jedni na druge “a naročito ne jer to nekome spolja odgovara”.

Šapić je u objavi na Fejsbuku istakao da se strani državljani koji su pohapšeni, a učestvovali su u neredima po Srbiji, moraju najstrože kazniti.

– Time ćemo pokazati svakome ko pokuša iz inostranstva da ugrozi srpsku bezbjednost iz svog političkog interesa, da je Srbija suverena i nezavisna država i da će svaki pokušaj uplitanja u naše unutrašnje stvari, a naročito ugrožavanje bezbjednosti srpskog naroda, biti osujećen i najstrože kažnjen – poručio je Šapić.

On je pozvao srpski narod da se “dozove pameti” i da se ne napada međusobno.

– Ne moramo da se politički slažemo, ali ne smijemo da dižemo ruke jedni na druge i ugrožavamo bezbjednost našeg naroda i društva u kojem živimo. Srbija zauvijek – rekao je Šapić.

On je istakao da svako ima pravo da protestuje na civilizovan i legalan način, ali da isto tako svako ko prekrši zakon, remeti javni red i mir, uništava državnu i privatnu imovinu, na silu pokušava da uđe u institucije društva, pali po gradu i ugrožava bezbjednost građana mora da bude spriječen, zatvoren i hitno procesuiran.

Navodeći da je obaveza policije da štiti javni red i mir, Šapić je poručio i da policija ne smije da prekorači svoja ovlašćenja i da onaj ko to ipak učini mora biti jasno sankcionisan, istovremeno.

– Policija ne može i ne smije da dozvoli da se bilo ko igra sa bezbjednošću srpskog naroda – zaključio je Šapić.

U Beogradu i nekoliko drugih gradova u Srbiji u prethodne dvije večeri održani su protesti u kojima je povrijeđeno više desetina policajaca i demonstranata, zbog ranije najave uvođenja policijskog časa u vezi sa epidemijom virusa korona.

(Srna)