Sport 24.04.2019.

ŠAPIĆ U BANJALUCI: Želim da organizujemo zajedničke pripreme vaterpolista iz Srbije i RS

ČITANJE: 4 minute

Aleksandar Šapić, jedan od najboljih vaterpoista svih vremena boravio je u Banjaluci prilikom proslave Dana grada, a tom prilikom najavio je saradnju sa ovdašnjim plivačkim i vaterpolo klubovima.

Svakako, ovo je bila dobra prilika da se sa Šapićem razgovara u aktuelnim problemima koji muče ovaj sport u Srbiji.

– Srpski vaterpolo se neće ugasiti, još dugo će biti u svjetskom vrhu, ali situacija sa klubovima nikad nije bila gora. Teško mi je da pričam o tome jer nisam u strukturama saveza ali sam siguran da se ovaj sport neće sigurno ugasiti, to ne može da se desi. Istina rezultati variraju ali postoje ljudi koji  se bave vaterpolo savezom. Činjenica je da kvalitet klubova, iako ih ima dosta, nikada nije bio na nižem nivou, naročito u odnosu na region. Crvena Zvezda ima nula bodova u Ligi šampiona, Partizan ispada iz prve grupe Jadranske lige. To su stvari koje nisu bile obično karakteristične za klubove sa naših prostora. Međutim, rađaju neki novi centri, u Šapcu se lijepo radi, u Kragujevcu takođe, Niš se pomalo diže. Ipak nisam uključen u rad saveza pa ne bih nikog da osuđujem. Lako je da se neko sa strane pravi pametan. Ako se budem uključio i posvetio malo više pažnje ovom sportu vidjećemo, za sad, očigledno, nije bilo potrebe za mnom u srpskom vaterpolu – rekao je Šapić.

Ipak velikan ovog sporta smatra da će reprezentacija Srbije još dugo harati svjetskim bazenima.

– Talenata će uvek biti, sve zavisi od generacije do generacije. Imali smo sreću ali i znanje pa smo preuzeli niz jugoslovenskog vaterpola i nastavili kontinuitet rezultata. Ne postoji reprezentacija koja je toliko dugo u vrhu, a mi smo u poslednjih dvadeset-trideset godina, uz male uspone i padove u samom vrhu. Mislim da će se još dugo srpska reprezentacija boriti za najviša odličja u svjetskim bazenima – rekao je Šapić.

On je dodao:

– Mi moramo da budemo i realni, ne možemo da stalno očekujemo prva mesta jer to nije lako, igraju i drugi vaterpolo. Navikli smo ljude samo na zlato, a to nije nimalo lako uraditi – rekao je Šapić.

Srpski vaterpolista ističe da rado dolazi u Banjaluku i da ga lijepe uspomene za ove prostore vežu još iz igračkih dana.

– Svake godine, dolazim u Banjaluku, imamo posebne odnose, ja sam posebno emotivno vezan za srpski narod iz Republike Srpske jer i dok sam igrao, emocija koju sam odavde dobijao bila je posebna. Kad god sam ih sretao, a sretao sam ih po celom svetu, davali su mi posebnu energiju, ona je bila iz nekog čudnog razloga drugačija i jača nego iz bilo kojih drugih dijelova ne samo Srbije nego svijeta.  I jednostavno znam koliko nas podržavaju ljudi  i u Banjaluci i u Republici Srpskoj. Na bazenu u Banjaluci sam drugi put, želimo da povezujemo plivačke i vaterpolo klubove iz naših gradova. Ono što je najvažnije da će banjalučka djeca koja se bave i vaterpolom i plivanjem imati priliku da putuju u Beograd i  da će djeca iz Beograda dolaziti ovamo, a siguran sam da će svi od toga imati korist. Druženje je najveća dobiti ovih naših dogovora – rekao je Šapić koji je istakao da će velika pažnja biti posvećena stručnom radu.

– Želimo da organizujemo zajedničke pripreme i da napravimo sistem u kojem će stručnjaci iz Srbije svoje znanje da prenose na banjalučke trenere i banjalučku djecu, a onda je cilj da se naprave ozbiljniji vaterpolo turniri. Ovdje postoje plivački mintinzi koji su na zavidnom nivou, a mi želimo da napravimo tradicionalni odnos banjalučkih i beogradskih klubova rekao je Šapić.

Sastanak sa banjalučkim klubovima

Aleksandar Šapić danas se u Banjaluci sastao sa predstavnicima vaterplolo i plivačkih klubova u Banjaluci što je prihvaćeno za velikim zadovoljstvom.

– Ovo je jedno sjajno iskustvo i zasita smo počastvovani što jedna ovakva sportska veličina želi da se uključi u razvoj banjalučkog vaterpola. Postoji ideja da se od Banjaluke napravi jedan vaterpolo centar, da se napravi saradnja dva grada štoje zaista sjajno. Mislim da osnosi sa vateprolistima iz Srbije koji su u samom vrhu ovog sporta na svjetskom nivou nama može doneti veliku korist kada je u pitanju struka i afirmacija vaterpola i to moramo da iskoristimo – rekao je predsjednik Vaterpolo kluba Borac Zoran Skenderija.

(Srpskainfo)