Region 01.10.2022.

Saracin naglašava da Njemačka neće prihvatiti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

ČITANJE: 1 minuta

Specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da je važno da u dijalogu Kosova i Srbije nema tabu tema, prenosi albanski Euronjuz. Saracin je rekao da Kosovo ne treba da se plaši rasprave o ZSO i da stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu neće biti prihvaćeno.

S druge strane, takođe je jasno da je najgori scenario ponekad pogrešan. To bi moglo biti stvaranje nove Republike Srpske, što nikome nije u interesu. Nećemo prihvatiti takav rezultat, naglasio je Saracin. Saracin je ocjenio da takav scenario ne bi prihvatili ni kosovski političari, kao ni većina građana, prenosi Srpska info.

Tako da je jasno da se ne treba previše plašiti rasprave o ZSO. Izgleda kao da postoji veći strah da do ove rasprave neće doći. Politički je to veoma teško, kao što je tema priznanja svakako veoma teška u Srbiji. Ali mislim da se ovo neće dobro završiti ako ne počnemo da se dotičemo teških pitanja i ne podignemo svijest u društvu – rekao je Saracin tokom gostovanja na TV Euronjuz Albanija.

(Z.M)