Vijesti 22.06.2021.

SARADNJA BIH I SAD: U Sarajevu počela simulacijska vježba “Koordinacija 2021”

ČITANJE: 1 minuta

U skladu sa Programom bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjedinjenih Država u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu se od 21. do 25. juna izvodi simulacijska vježba za stolom “Koordinacija 2021”.

Cilj vježbe je testiranje sistema koordinacije, rukovođenja i postojećih planova između i na različitim nivoima vlasti u odgovoru na vanredne situacije, prenosi RSE.

Vježba uključuje nadležne institucije iz sistema zaštite i spašavanja svih nivoa vlasti u saradnji sa nevladinim organizacijama.

U vježbi učestvuje i ekspertni tim iz SAD čiji su članovi iz inženjerijskog korpusa Vojske SAD (USACE) i Inicijative CMEP (Civil Military Emergency Program) Tima SAD-a, te iz Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama države Maryland uz posredovanje Kancelarije za odbrambenu saradnju (ODC Bosnia) Ambasade SAD u BiH.

Povodom ove vježbe, na društvenom mrežama oglasila se i Ambasada SAD u BiH.

– Vježba “Koordinacija 2021” danas je službeno započela u Sarajevu. Ovom vježbom testiraće se sistem koordinacije i upravljanja, kao i postojeći planovi reagovanja na vanredne situacije na različitim nivoima vlasti u BiH – saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

(SB)

Oznake: ambasada SAD