Vijesti 29.05.2019.

SARADNJA GRADA I ŠUMARSKOG FAKULTETA Prioritet obrazovanje kadrova u oblasti prerade drveta

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić sastao se danas sa Vojislavom Dukićem, dekanom banjalučkog Šumarskog fakulteta gdje su razgovarali o problemima nedostataka kvalifikovane radne snage u drvoprerađivačkoj oblasti.

Dogovoreni su prvi koraci o mogućnostima angažovanja Šumarskog fakulteta u aktivnostima vezanim za nekadašnji Radnički univerzitet, posebno kroz programe obrazovanja odraslih u oblasti prerade drveta.

– U drvoprerađivačkoj industriji postoji problem sa kvalifikovanim kadrovima. To smo imali i priliku da se uvjerimo na nedavno održanoj konferenciji o Dualnom obrazovanju u Banskom dvoru. Jedan od panelista konferencije, Edin Dacić, Švajcarski investitor i vlasnik prnjavorskog Standarda upravo je govorio o tom problemu. Na Šumarskom fakultetu postoji studijski program prerada drveta, a njihovo iskustvo je od izuzetnog značaja – rekao je Talić.

Razgovarano je i o mogućnostima proširenja saradnje između Šumarskog fakulteta i Grada, posebno po pitanju urbanih zelenih površina i urbanih šuma, gdje već postoji određeni vid saradnje.

Poseban akcent je stavljen i na uključivanje Fakulteta u aktivnosti vezane za lokalitet „Park prirode Suturlija“, kao nove destinacije u cilju razvijanja turističke ponude grada.

– Razgovarali smo da zajedno, analiziramo stanje na terenu sa ciljem da tu prirodnu oazu u neposrednoj blizini grada na što adekvatniji i prirodniji način prilagodimo svim posjetiocima. Zelene površine u gradskim sredinama imaju višestruku ulogu, a Suturlija je turistički potencijal koji treba na adekvatan način zaštiti – istakao je Dukić.

(Srpskainfo)

Oznake: Zoran Talić