Magazin 24.09.2018.

SARADNJA MSURS SA RUSKIM MUZEJIMA: Izložba “Prostor, oblik, dodir” u Moskvi i Uljansku

ČITANJE: 2 minute

Izložba “Prostor, oblik, dodir” Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske gostovaće sljedeće godine u Moskvi i Uljansku.

Direktorica MSURS dr Sarita Vujković boraveći u Rusiji na poziv Ministarstva kulture Uljanovske oblasti, u ime Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske potpisala  je Sporazum o saradnji sa Uljanovski regionalnim muzejom umjetnosti koji se odnosi na razmjenu iskustava, povezivanje umjetnika i gostovanje izložbe “Prostor, oblik, dodir” u ovom ruskom gradu sljedeće godine.

Poziv na saradnju MSURS došao je nakon veoma uspješnog učešća Muzeja na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu Intermuzej 2018 održanom u Moskvi, gdje se ova institucija predstavila izložbom “Prostor, oblik, dodir” i prezentacijama o radu Muzeja, na poziv Foruma slavenskih kultura, jednog od organizatora festivala.

Sporazum o saradnji je potpisan u okviru Međunarodne naučne konferencije “A.A.Plastov i njegova epoha” koja se održala u okviru Međunarodnog umjetničkog festivala “Plastovska jesen” gdje je dr Sarita Vujković održala izlaganje o najznačajnijoj srpskoj slikarki u Bosni i Hercegovini, akademiku Mici Todorović, koja je živjela i stvarala u epohi Arkadija Aleksandroviča Plastova. Festival se održao u čast obilježavanja 125 godišnjice rođenja velikog ruskog umjetnika Arkadija Aleksandroviča Plastova čije je stvaralaštvo imalo značajan uticaj na razvoj ruskog slikarstva u 20. vijeku.

Pored učešća na stručnoj konferenciji Sarita Vujković je imala priliku posjetiti i najznačajnije muzeje u ovoj ruskoj oblasti kao i biblioteku za slabovida lica kojima je predstavila prvu specijalizovanu izložbu za slijepa i slabovide osobe u produkciji MSURS “Prostor, oblik, dodir” i održala prezentaciju o Muzeju.

U okviru posjete Rusiji  direktorici MSURS je upriličena i zvanična posjeta Naconalnom muzeju muzičke kulture Glinka u Moskvi koji je našoj instituciji  uputio zvaničan poziv za saradnju i gostovanje izložbe “Prostor, oblik, dodir” sljedeće godine u Moskvi.

Muzej Glinka, je najznačajniji muzej muzičke kulture u Rusiji, koji u okviru svojih izložbenih programa razvija interdisciplinarnu saradnju sa muzejima različitih profila. Ova kompleksna i velika institucija, svojim radom promoviše rusku kulturu ali i razvija brojne programe koji se tiču muzejske struke. Saradnja sa ovim Muzejom i realizacija izložbe “Prostor, oblik, dodir” povezaće ove dve institucije i dodatno razviti i podstaknuti razvoj socijalne inkluzije u muzejima.

(Srpskainfo)