Politika 28.05.2021.

Saradnja sa AP Vojvodinom – put za razvoj

ČITANJE: 2 minute

Saradnja Razvojnog i Garancijskog fonda Autonomne Pokrajine /AP/ Vojvodine bi trebalo da se proširi i na Garantni fond Republike Srpske, kao značajne finansijske institucije, čime bi bio trasiran put ka boljim vremenima za stanovnike Srpske, rečeno je poslije današnjeg sastanka predstavnika pomenutih fondova u Banjaluci.

Direktor Garancijskog Fonda AP Vojvodine Đorđe Raković rekao je da ovaj fond ima dugogodišnju uspješnu saradnju sa Garantnim fondom Srpske.

“To je razlog zbog čega smo sa kolegama iz Razvojnog fonda AP Vojvodine organizovali inicijalni sastanak kako bi našim porijateljima iz Srpske predložili ulazak u `Zeleni klimatski fond`, najveću finansijsku instituciju u svetu”, izjavio je Srni Raković.

On je naglasio da se svi fondovi, kako u Srbiji tako i u Srpskoj, okreću novom trendu-ekonomskom finansiranju energetske efikasnosti.

“Ovo je prvi preliminarni sastanak i nadamo se uspešnoj saradnji u budućem periodu”, rekao je Raković.

Direktor Razvojnog fonda AP Vojvodine Goran Savić rekao je da dva vojvođanska fonda sarađuju godinama i da su na temelju toga i došli u Banjaluku kako bi nastavili saradnju i sa Garantnim fondom Srpske.

“Saradnja se odnosi na najnovije ekonomske trendove u svetu, odnosno prvi samit održivosti na zapadnom Balkanu koji će biti održan u septembru u Vojvodini. Cilj je da zajedno okupimo lidere iz političkog i javnog sektora i poslovnog svijeta regiona i defiišemo pravac razvoja ka klimatski održivoj ekonomiji”, naveo je on.

On je istakao da su sredstva koja su primarno namijenjena klimatskoj akciji sredstva iz Zelene agende zapadnog Balkana u kojem EU opredjeljuje devet milijardi evra za region.

“Mi smo spremni da ta sredstva iskoristimo kroz klimatsku akciju, uključujući dekarbonizaciju, energetiku i mobilnost, cirkluarnu ekonomiju, zaštitu prirodnih bogatstava regiona i borbu protiv zagađenja”, istakao je Savić.

Prema njegovim riječima, agenda je samoostvariva uz sinergiju ključnih aktera regiona, kao što je i Garantni fond Srpske.

Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar rekao je da je saradnja sa kolegama iz AP Vojvodine veoma dobra te da se radi “na svim frontovima”.

Prema njegovim riječima, važna su iskustva Vojvodine, koja je veliki proizvođač hrane i Garancijski fond te pokrajine podržava privredu.

“Prenijeli smo im i naša iskustva. Kovid program koji je kreirala Vlada Srpske i koji sprovodimo ide planiranim tempom i dobro funkcioniše”, rekao je Krčmar, dodavši da je konferencija, koja je najavljena za septembar, velika šansa za Republiku Srpsku.

(Srna, E.M)