Vijesti 29.12.2015.

Sarajevo: Automobilima čiji motori imaju normu manju od EURO 3 od ponoći zabranjen saobraćaj

ČITANJE: 1 minuta
smog
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) saopštilo je da od 30. 12. tačno u ponoć na snagu stupa Plan interventnih mjera u slučaju prekomjerne zagađenosti zraka u KS, što podrazumijeva i zabranu kretanja automobila čiji motori imaju normu manju od EURO 3.

Iz MUP-a KS najavljuju pojačane mjere kontrole automobila, s naglaskom da se zabrana ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (hitna pomoć i vatrogasci).

-Osim toga, na snagu stupa i zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, ukupne mase preko 3,5 tona, na potezu od Otoke do Baščaršije u oba smjera, izuzev u periodu od 10 do 15 sati i od 00 do 6 sati. Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode. Za vrijeme zabrane saobraćaja biće postavljeni znakovi zabrane na ulicama i prilazima ugroženom području- poručuju iz MUP-a KS.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je na 25. sjednici koja je održana 24.12.2015. godine donijela Zaključak kojim se utvrđuju Izmjene i dopune Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

(Klix)