Vijesti 22.12.2015.

Sarajevo kao Peking: Od silnog smoga ni maske ne pomažu

ČITANJE: 1 minuta
Sarajevo smog zagadjenje vazduh
Iako je visok stepen zagađenja vazduha prisutan skoro mjesec dana, analiza štetnosti po ljudsko zdravlje čestica koje udišu stanovnici Sarajeva još nije urađena.
Zbog povećane koncentracije sumpor dioksida i prašine u zraku, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajeva apeluju građanima da ne izlaze iz svojih domova ukoliko ne moraju.

U Kantonu Sarajevo na snazi je stanje pripravnosti zbog enormne zagađenosti vazduha i koncentracije lebdećih čestica PM10 koje su iznad graničnih vrijednosti na svim mjernim mjestima u gradu.

Stručnjaci za kvalitet vazduha godinama upozoravaju kako je potrebno uraditi analize kako bi se ustanovila stvarna štetnost čestica u vazduhu.

sarajevo smog

Kako prenose mediji, građani već poslije samo nekoliko minuta boravka na vazduhu osjete probleme sa disanjem i glavobolju.

U ovakvim uslovima preporučuje se da bez prijeke potrebe ne napuštaju niti provjetravaju domove i da se, ukoliko je to moguće, koriste filteri u prostorijama gdje se boravi.

Ko izlazi napolje morao bi da ima zaštitnu hiruršku masku, gazu preko koje idu šal ili marama kako bi se zaštitili disajni putevi. Ovo se odnosi i na zdrave osobe, a posebno na visokorizičnu grupu –  djecu i učenike.

-Djeca su najugroženija. Prije pet dana imali smo značajno povećan broj pacijenata zbog magle i smoga. Maske su dizajnirane da pomognu, ali te najmanje čestice su najopasnije, one prolaze i kroz masku i prodiru direktno kroz pluća – poručila je šefica smjene u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS prim. dr. Amra Bašić-Živadinović.

(N1)