Politika 25.03.2016.

Sarajevo: Nove reakcije na presudu Radovanu Karadžiću

ČITANJE: 2 minute
glavni-odbor-SDA-ATV

Jučerašnjom presudom Haškog tribunala, vec danas su se pozabavili najviši stranački organi Stranke demokratske akcije. Iako nije bilo planirano da se dotiču odluke suda, najviši funkcioneri SDA prije sjednice Glavnog odbora zagovarali su da se i ta tema uvrsti na dnevni red.

Nije im se svidjela ni reakcija srpskog premijera koji je poručio da Srbija neće dozvoliti da se presuda iskoristi za političke ili bilo koje druge napade na Republiku Srpsku. Sve poruke iz Srbije u SDA su shvatili kao prijetnju.

“Ja vjerujem da će Glavni odbor i o tome zauzeti stav, a vjerujem da bi državni organi s obzirom na karakter onoga što je juče kazao, ali i činjenicu da saziva vanrednu sjednicu Vlade Srbije, mislim da će sasvim sigurno izazvati određene promjene u odnosima Srbije i BiH”, kazao je Safet Softić, potpredsjednik SDA.

Najviši funkcioneri SDA i dalje vjeruju da haški sud nije dobro postupio odmjeravajući kaznu prvom predsjedniku Srpske. Za razliku od njih, Forum bošnjačkih intelektualaca zadovoljan je presudom Radovanu Karadžiću. Vjeruju da ne treba zaoštravati tenzije, ali i dalje im smeta Republika Srpska.

“Neki naši lideri kažu, BiH je konstanta, ali i RS je konstanta, Bosna jeste konstanta, a da li je RS konstanta, treba to dobro vidjeti”, rekao je Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca.

Zanimljivo je da se jučerašnjom presudom u Hagu, uglavnom bave analitičari, osim SDA stranke iz FBiH se ne oglašavaju. Posebno je interesantno što nema komentara ni iz jedne hrvatske stranke. Presudom Radovanu Karadžiću u Sarajevu niko nije zadovoljan. Profesor Kasim Trnka smatra da će žalbeni postupak rezultirati povoljnijom presudom.

“Postoji po mom mišljenju drugostepeni postupak, kada će tužilaštvo, nadam se, uložiti žalbu, te da će drugačija i povoljnija biti ta presuda”, istakao je Kasim Trnka, profesor ustavnog prava u Sarajevu.

Nema danas ni reakcije iz bošnjačkih udruženja. Većina ih je reagovala juče u Hagu, poručivši da nisu zadovoljni presudom.

(Atv)