Vijesti 23.12.2015.

Sarajevo: Prekid nastave u svim školama

ČITANJE: 1 minuta
ucionica
Od sutra se prekida nastava u svim školama u Kantonu Sarajevo, potvrđeno je iz kancelarije Ministarstva obrazovanja, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Danas je i Savez samostalnih sindikata BiH poslao zahtjev Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo zahtjev o obustavi nastave, pišu sarajevski portali.

– Zbog visokog stepena zagađenosti vazduha koja traje duži vremenski period upućujemo zahtjev za donošenje odluke o obustavi nastave do daljnjeg u svim predškolskim i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo a s ciljem zaštite života i zdravlja naših učenika. Djeca će biti zahvalna, kao i njihovi roditelji, učitelji i oni koji znaju da je zdravlje i sigurnost djece imperativ našeg društva- saopšteno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema informacijama Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša proglašena je epizoda pripravnosti, koja zahtijeva poduzimanje mjera propisanih Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 03/14).

Razlog za obustavu je podatak da je povećana zagađenost vazduha u dužem periodu (prema nekim informacijama najduži u posljednjim decenijama) uzrokovala zdravstvene tegobe kod velikog broja djece, što se ovim činom pokušava stabilizovati, navodi se u saopštenju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

(NN)