Vijesti 26.04.2016.

Sarajevo: Roditeljska kuća za djecu koja boluju od raka i njihove roditelje počinje sa radom

ČITANJE: 1 minuta
roditeljska kuca
U krugu Pedijatrijske klinike UKCS-a na Betaniji danas će svečano biti otvorena Roditeljska kućea za smještaj djece oboljele od raka i njihove porodice, a koji dolaze izvan Sarajeva.

Domaćin je Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, a s ovim projektom započelo se 2011. godine kada je zvanično i predstavljen.

Nakon mnogobrojnih prepreka Udruženje je uspjelo da riješi administrativne obaveze i u martu 2014. godine je započela izgradnja objekta. Zahvaljujući brojnim donatorima među kojima su brojne kompanije Securitas BH. Telemach, CM, DM, općine, vladine institucije Roditeljska kuća je završena. Najveći dio sredstava obezbijeđen je iz Kuvajta.

Zemljište za izgradnju obezbijedio je Univerzitetski klinički centar u Sarajevu. Kuća za roditelje djece oboljele od raka površine je 666 kvadratnih metara, ima suteren, prizemlje i tri sprata, u njoj će biti deset apartmana, zatim multifunkcionalna prostorija sa igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, multifunkcionalna sala, te prostorije za Udruženje.

(Agencije)