Sarajevo: Sandučići i SOS telefon u školama za prijave nasilja

skole nasilje

Realizacijom Strategije prevencije antisocijalnih oblika ponašanja kojom se želi doći do smanjenja broja maloljetnih prestupnika i poboljšanja bezbjednosti u odgojno – obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo predviđeno je da se u sve osnovne i srednje škole postave sandučići za anonimno prijavljivanje nasilja.

Sandučić se biti na raspolaganju svim zaposlenima, učenicima i njihovim roditeljima, a sadržaj iz sandučića će preuzimati uposlenik Ministarstva po nalogu ministra. Strategijom je predviđeno i uvođenje SOS telefona za učenike koji žele anonimno da prijave bilo koji oblik nasilja ili zlostavljanja.

Na osnovu Akcionog plana Vlade Kantona Sarajevo za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad sa maloljetnicima u sukobu sa zakonom 2014- 2016. godina, ministarstva, institucije, ustanove i organizacije koje svakodnevno kroz svoj rad ostvaruju kontakte sa maloljetnim prijestupnicima, žrtvama ili drugim maloljetnim licima su u skladu sa svojim nadležnostima dužni da realiziraju predviđene aktivnosti.

S tim u vezi, Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS je formiralo Radnu grupu koja je sačinila Strategiju prevencije antisocijalnih oblika ponašanja, kao i mjere intervencije u slučaju detektovanih neprihvatljivih oblika ponašanja djece i mladih. Radna grupa je danas održala sastanak, a nju čine, pored stručnjaka iz Ministarstva, i stručnjaci iz oblasti psihologije, pedagogije i prosvjetni radnici Kantona Sarajevo.

-U našoj nadležnosti je rad sa djecom i mladima, stoga u fokusu naših aktivnosti je briga za njihov pravilan odgoj, razvoj i formiranje pozitivnih karakteristika ličnosti, kao i obrazovanje. Najbolji ishodi u odgojno – obrazovnom radu postižu se blagovremenom prevencijom bilo kojeg ponašananja koje modeliramo u skladu sa društveno prihvatljivim normama- istaknuto je na sastanku Radne grupe.

Naglašeno je i da u realizaciji Strategije ostvaruju saradnju sa Ministarstvom za unutrašnje poslove KS, Ministarstvom pravde i uprave KS, kao i Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Inače, u Strategiji odgoja posebnu pažnju posvećuju jačanju tri sistema kojima dijete pripada: porodici, vršnjačkoj grupi i školi.

Obrazloženo je i da kada članovi sva tri sistema ohrabruju iste ciljeve i vrijednosti, razvija se sinergija i vjerovatno je da će se dijete ponašati na način konzistentan sa ovim snagama. Istaknuto je i da kada su sistemi u konfliktu, dijete je manje sigurno u ciljeve i osjeća se zbunjeno.

Ciljevi preventivne Strategije, u okviru Akcionog plana, koju provodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS su osiguranje minimalnih uslova neophodnih za zdrav rast i razvoj djece i mladih u Kantonu Sarajevo, rana detekcija antisocijalnih oblika ponašanja, blagovremena prevencija i intervencija, kao i smanjenje troškova države kao rezultat pravovremene intervencije antisocijalnih oblika ponašanja.

U konačnici realizacija Strategije će doprinijeti jačanju mentalnog zdravlja djece i mladih, povećanju sigurnosti u Kantonu Sarajevo, smanjenju broja maloljetnih prijestupnika i poboljšanju sigurnosnih uvjeta u odgojno – obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Strategija zahtjeva da se izvrše izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanje, izmjene važećih Pedagoških normi i standarda, izmjene i dopune u nastavnih planova i programa (NPiP), izradu Pravilnika o prevenciji i intervenciji antisocijalnih oblika ponašanja za osnovne i srednje škole, izradu jednobraznog Etičkog kodeksa za uposlenike u odgojno – obrazovnim ustanovama, kao i za roditelje učenika.

Takođe, predviđene novine koje će se naći u pomenutom Pravilniku su: sadržaj pedagoških kartona učenika u koje se moraju unositi svi podaci koji su relevanti za praćenje razvoja ličnosti djeteta, a koji će se revidirati i biće prenosivi od predškolskih ustanova do srednjih škola.

Pedagoški karton učenika će biti relevantan pokazatelj praćenje prolaska djeteta kroz različite razvojne faze, a psiholozi i pedagozi mogu pratiti ishode odgojnog rada, razvojne faze i krize odrastanja, načine suočavanja sa razvojnim problemima, te imati uvid u lične resurse i kompetencije učenika, a u slučaju razvojnih problema i kriza mogu poduzeti pravovremenu i adekvatnu intervenciju.

(AA)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum