Vijesti 25.01.2023.

Sarajevska firma mjesecima radi na crno u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Slučaj sarajevske firme „GTS“ d.o.o. koja mjesecima nelegalno radi kao hemijska čistionica na teritoriji Republike Srpske i dalje intrigira javnost.

Naime, nekoliko kompanija koje se bave sličnom djelatnošću ponovo su ukazale na nezakonit rad ove firme, postavljajući pitanje ko to toleriše rad na crno?

Mediji su prethodnih mjeseci pisali o ovoj sarajevskoj firmi koja dogovara i izvršava poslove, a svoje usluge naplaćuje, iako nije registrovana, čime se nanosi šteta budžetu Republike Srpske, ali i legalnim firmama koje se bave tom djelatnošću.

Neregistrovana djelatnost se vrši u kući u banjalučkoj ulici Milana Rakića. Na samom objektu nema imena firme, niti reklame koja bi pokazala da se na toj adresi radi usluga hemijskog čišćenja. Djelatnost se obavlja bez registracije kod nadležnih organa, i to u objektu iza kuće na broju od osam do deset u kojem su, prema tvrdnjama građana, smještene mašine za hemijsko čišćenje i ostala aparatura.

„Preko posrednika ova firma dogovara poslove za poznate klijente, te naplaćuje svoje usluge hemijskog čišćenja i pranja iako nije izvršila potrebne procedure registracije, ne plaća struju po cijeni koja važi za privredne subjekte, ne plaća komunalne i druge naknade, kao i ostale dadžbine kojima su opterećeni legalni privredni subjekti“, kažu iz kompanija i postavljaju pitanje čiji interesi štite ovakvu praksu?

Prema njihovim tvrdnjama, sjedište firme je u Sarajevu, radovi se izvode u Banjaluci, a plaćanje se vrši na račune firme u Sarajevu.

„Jel to znači da ako radimo na crno niko nas neće dirati? Inspekcija im je dala rok od 30 dana da se prijave i registruju u Republici Srpskoj, što oni nisu uradili.  Ko to sve štiti, kako se može tako raditi? Da li je rad na crno dozvoljen…“, samo su neka od pitanja firmi koje na ovaj problem ukazuju mjesecima unazad.

Nadaju se, kažu, da će Poreska uprava, odnosno inspekcija i policija preduzeti neophodne mjere kako bi se ovakvim neregularnostima stalo u kraj.

(N.Sp)