Vijesti 03.02.2023.

SARAJEVSKI MUFTIJA: Patrijarh Porfirije da razjasni da li mitropolit Hrizostom iznosi lični ili stav SPC

ČITANJE: 1 minuta

Međureligijsko vijeće je 26. januara dobilo dopis od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, kojim je članove Skupštine MRV obavijestio da sa 31. januarom 2023. godine prekida članstvo u radu Međureligijskog vijeća.

Kako je za portal “Avaza” izjavio član MRV BiH, muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus, Međureligijsko vijeće je 30. januara organiziralo vanrednu sjednicu Skupštine MRV BiH kojoj su prisustvovali svi članovi osim mitropolita Hrizostoma.

Zamoliti za tumačenje

– Članovi Skupštine su usvojili zaključak da pitanja navedena u dopisu kojeg je uputio miropolit g. Hrizostom, nisu izravno u vezi sa djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH, da je dijalog moralna obaveza, te da Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini nastavlja djelovati na dobrobit svih vjernika i svih religija u BiH.

Jedan od zaključaka jeste i to da će Međureligijsko vijeće uputiti dopis sjedištu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, NJ.E. patrijarhu Porfiriju i zamoliti za tumačenje da li je navedeno istupanje Mitropolita g. Hrizostoma stav mitopolita ili SPC u cjelini. Do danas nismo htjeli istupati u javnost ali zbog flagrantnog kršenja kodeksa o vođenju Međureligijskog dijaloga dužni smo o ovome obavijestiti javnost – kazao je muftija Grabus.

Oslovljavanje muslimana muhamedancima

On dodaje da je Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici koja je u srijedu održana u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima donijelo odluku da po ovim pitanjima neće sarađivati s njim.

– Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana – ističe sarajevski muftija, prof. dr. Nedžad ef. Grabus, prenosi Avaz.

(SB)

Oznake: Nedžad Grabus