Svijet 15.06.2021.

SARKOZI PRED SUDOM: Negirao krivicu za ilegalno finansiranje kampanje

ČITANJE: 1 minuta

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi negirao je krivicu danas na ročištu povodom optužbi za ilegalno finansiranja njegove predizborne kampanje 2012. godine, rekavši da troškovi nisu njegova odgovornost.

„Od mojih prethodnika nikada se nije očekivalo da prouče račune za kampanju“, rekao je Sarkozi pred sudom u Parizu, prenose agencije.

„Možete li da zamislite da odem na sastanak kako bih razgovarao o troškovima zastava? Ne bih izdržao ni dva minuta. Imao sam previše posla“, kazao je Sarkozi.

Tužioci tvrde da je Sarkozijeva konzervativna stranka na ekstravagantne predizborne skupove potrošila skoro duplo u odnosu na 22,5 miliona evra dozvoljenih prema farncuskom izbornom zakonu, a zatim angažovala prijateljsku agenciju za odnose sa javnošću da sakrije troškove.

Sarkozi je na sudu rekao da nije bio uključen u logistiku svoje kampanje kao predsednik, niti u to kako se trošio novac tokom predizborne kampanje.

„Jesam li nameravao da počinim prevaru, da pogrešim? Da li sam bio neoprezan? Nepažljiv? Moj odgovor je najformalnije “ne“ svima“, rekao je on.

Bivši predsednik Francuske (66) je rekao da je odgovoran za politički pravac svoje kampanje, ali ne i za organizaciju skupova, predizborni materijal i plaćanje računa.

Sarkoziju, koji je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine, ako bude osuđen, preti jednogodišnja kazna zatvora i novčana kazna u iznosu od 3.750 evra.

(SB)

Oznake: Nikola Sarkozi