Politika 10.09.2015.

Sarkozi: Stvaranje uslova za novi hladni rat s Rusijom greška

ČITANJE: 2 minute
Sarkozi

Stvaranje uslova za novi hladni rat sa Rusijom bilo je teška greška, jer je Rusija potrebna Evropi za borbu protiv Islamske države (IS) i rješavanje sirijske krize, smatra bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi.

“Treba okrenuti stranicu tog hladnog rata sa Moskvom, što ne znači da se u svemu slažemo niti da prihvatamo ono što se dešava u Donjecku”, kaže Sarkozi, predsjednik stranke desnog centra “Republikanci”, nekadašnje Unije za narodni pokret.

U intervjuu koji je danas objavio pariski list “Figaro”, on ističe da se IS mora pobijediti u narednih nekoliko mjeseci, ali napominje da je, da bi se djelovalo u Siriji, potrebno zeleno svjetlo Rusa, te da između njih i Evropljana treba otpočeti novi dijalog – u interesu obje strane.

“Rusija treba da pokaže dobru volju pomažući međunarodnoj zajednici da pobijedi IS i riješi sirijsku krizu. Rusija treba da se vrati u G8 i da ukine embargo na meso”, ukazuje Sarkozi.

Kad je riječ o rješenju za građanski rat u Siriji, Sarkozi smatra da treba organizovati nacionalno pomirenje uključujući članove bivšeg sistema u upravljanje zemljom što je, kako naglašava, uslov za mir.

“Ono što se dešava u Siriji nas direktno pogađa. Svaki put kada je Evropa okrenula leđa Mediteranu, okrenula je leđa i svojoj budućnosti. Nemamo izbora, mora se intervenisati”, konstatuje on.

Govoreći o izbjegličkoj krizi sa kojom se Evropa suočava, ističe da treba ponovo utemeljiti evropsku migracionu politiku, što podrazumijeva preispitivanje Šengenskog sporazuma jer, kako kaže, Šengen više ne funkcioniše.

“Treba privremeno obustaviti slobodno kretanje neevropskih državljana po Šengen zoni”, ukazuje Sarkozi.

On se protivi uvođenju kvota za raspodjelu migranata među zemljama članicama EU u sadašnjoj situaciji i smatra da ih treba uvesti tek nakon što se usvoji zajednička evropska migraciona politika koja, kako predlaže, treba da napravi razliku između ratnih i političkih izbjeglica.

Sarkozi kaže i da treba otvoriti izbjegličke centre u zemljama na periferiji Šengen zone, na istoku kao i na jugu, koje su postale zemlje tranzita za migrante koji čekaju da uđu u Evropu.

Te centre, u kojima bi izbjeglice bile smještene dok se ne utvrdi da li su ratne ili političke i kakav status im dodijeliti, treba da finansira Evropa, zaključuje Sarkozi.

(Agencije)