Vijesti 01.04.2016.

Šarlah se vraća na velika vrata?!

ČITANJE: 3 minute
sarlah
U Srpskoj je u januaru i februaru ove godine prijavljeno četrdeset petoro djece oboljele od šarlaha – zarazne bolesti od koje u Evropi trenutno strepe daleko više od svinjskog i ptičjeg gripa, pa čak i od zika virusa, koji sobom nosi izuzetno velike komplikacije i skraćuje životni vijek zaražene djece!

Naime, na Stari kontinent se, nakon cijelog jednog vijeka, ova bolest opet vratila – i to na velika vrata, s obzirom na to da samo u Velikoj Britaniji sedmično bude otkriveno čak 600 novih slučajeva što je, kako upozoravaju epidemiolozi, najveća stopa novozaraženih u proteklih pola vijeka?!

Temperatura i osip

Riječ je o izuzetno zaraznoj bolesti, koja se veoma lako  širi među djecom mlađom od deset godina koja su međusobno u bliskom kontaktu, prvenstveno u vrtićima, školama i dječjim igralištima.

Ljekari ukazuju na to da su osnovni simptomi šarlaha bol u grlu, temperatura i osip koji se uglavnom pojavljuje na vratu, grudima, ispod ruku, laktova i na unutrašnjoj strani bedara.

Strah od zaraze posebno naglašava činjenica da za šarlah ne postoji vakcina, dok ova bolest, ako se ne liječi, može dovesti do raznih komplikacija, odnosno opasne kliničke slike koju karakteriše upala pluća.

Podsjetimo, šarlah je prije nešto više od 100 godina bio jedan od vodećih uzročnika smrti u Velikoj Britaniji, nakon čega je ova bolest gotovo u potpunosti iskorijenjena, zbog čega su stručnjaci više nego iznenađeni njenim povratkom na ove prostore.

A broj zaraženih naglo se povećao u periodu od septembra 2013. do marta 2014. godine, kada je registrovano 2.830 oboljelih. Međutim, situacija je postala posebno kritična od kraja prošle do marta ove godine, jer je u ovom periodu zaraženo čak 6.100 djece.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo (IZJZ), u Srpskoj su lani registrovana 192 slučaja, 2014. godine 274, godinu ranije 259, a u 2012. godini 294 oboljelih od šarlaha.

U ovom institutu objašnjavaju da je rezervoar infekcije čovjek, odnosno njegov nazofaringealni sekret sa streptokoknom infekcijom, bilo da je on bolesnik, rekonvalescent ili kliconoša.

– Moguć je prodor infekcije i preko sluzokože genitalnog trakta, preko povreda ili opekotina. Bolest pokazuje sezonski karakter sa dominacijom u hladnim mjesecima. Najčešće se javlja u zatvorenim kolektivima kao što su to škole ili vrtići. Od šarlaha obolijevaju djeca predškolskog ili ranog školskog uzrasta. Odavno je poznato da kliconoše kod šarlaha služe kao značajan i dugotrajan izvor infekcije – kaže za Press specijalista epidemiolog u IZJZ dr Radovan Bratić.

Preventivne mjere

On dodaje da osoba koja je preležala šarlah može oboljeti od angine ili neke druge streptokokne infekcije, ali da se u ovim slučajevima neće javiti znaci osipa, jer će on biti neutralisan već na početku oboljenja.

– Uz adekvatno liječenje oboljelih od velikog značaja je i sprovođenje preventivnih i protivepidemijskih mjera. Ove mjere podrazumijevaju pranje ruku, posebno nakon kihanja, kašljanja ili brisanja nosa i dezinfekciju svih predmeta s kojima su oboljele osobe dolazile u kontakt. Važno je naglasiti i to da se oboljela djeca ne smiju vratiti u kolektiv najmanje 24 sata nakon početka antibiotske terapije – upozorava dr Bratić.

(Press)